Hlavní obsah

Štěstí, spokojenost i chvíle strachu. S Hanou Zagorovou na osudových místech

Lucerna i divadlo Sklep. Centrum Prahy i klidný kout u Vltavy. A nakonec příjemné zázemí. To jsou osudová místa zpěvačky Hany Zagorové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na pozici nejprodávanější tuzemské zpěvačky Hanu Zagorovou katapultovalo 10,5 milionu prodaných desek. Zpívat přestala dvakrát: nedobrovolně, když ji komunisté po podpisu petice Několik vět „odstavili“, a dobrovolně, po svatbě s tenoristou Štefanem Margitou. A pokaždé se vrátila na vrchol.

Článek

Když se řekne „koncert“, devítinásobné Zlaté slavici okamžitě naskočí Lucerna. Nejen proto, že „vyprodat Lucernu“ je pro její generaci synonymem pro úspěch. Nedovedla si představit, že bychom ji v pořadu o jejich osudových místech vynechali. Přesto, že tu technici stavěli scénu pro večerní koncert.

Chtěla jsem být hadí žena. S Hanou Zagorovou o závislosti na úspěchu, (ne)vnímání stárnutí a svatbě den po rozvodu

Intimní zpovědi Hany Zagorové se točí hlavně kolem osudu. Když něco nejde, zpěvačka to neláme přes koleno. „Všichni nemůžou mít všechno,“ říká si.Video: Seznam Zprávy

„Kdykoliv vlezu do Lucerny, tak se mi rozbouchá srdce. Zbožňuju ji, protože mě vlastně ještě nikdy nezklamala. Miluju ten blízký kontakt s publikem, cítím, jak dýchají. Chodí sem mladí, rozpětí několika generací, moc si toho vážím. Je nepopsatelný pocit, který tady mám. Lucerna je prostě nejlepší. Funguje tady genius loci, cítím ho, i když se sem jdu podívat na kolegy,“ vysvětluje Hana Zagorová.

Vezme štáb i do šatny. „Ale nevím, jestli si nezkazíte dojem, zázemí je oproti kráse sálu skromnější,“ naznačuje zpěvačka. Co uvidíme, až otevřeme její oblíbenou šatnu číslo 3? Jaké rituály má zpěvačka před vystoupením? Čím si třeba „vylepšuje“ pivo? A co se tu změnilo od poloviny osmdesátých let?

V centru Prahy Hana Zagorová ještě zavzpomíná, jak se cítila, když přišla do hlavního města jako dívka z Petřkovic u Ostravy, a jak se jí hrálo v Semaforu. Pak se vydáme do divadla na periferii: do Sklepa na Dobešku. Sem zpěvačka chodila převážně do hlediště. A právě tady jí před třiceti lety dal režisér Ondřej Trojan dal přečíst petici Několik vět. „Nebylo tam nic, co by slušný člověk nepodepsal.“

Co se dělo, když její jméno v seznamu signatářů zaznělo ze Svobodné Evropy? Jak reagoval její tehdejší manžel Vlastimil Harapes? S čím Hana nepočítala a čeho se bála? A proč se naopak smála, když slyšela památný projev generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše o tom, že je milá holka a bere přes 600 tisíc ročně?

Procházka Prahou pokračuje k Vltavě. Konkrétně na Masarykovo nábřeží. Tady kotví botel Matylda, v jehož restauraci je zpěvačka častým hostem. „Vodní hladina je inspirativní. Sednu si k oknu a přemýšlím. Teď zrovna o připravovaném klipu. A dávám si tu schůzky. Třeba s Markem Ztraceným a Radůzou, mladými autory, kteří mi píší písničky.“

Pochopitelně jsme o rozhovor požádali i oba jmenované. Proč píší právě pro Hanu Zagorovou a jak se jim s takovou hvězdou spolupracuje? Jak na spolupráci s ní vzpomíná ředitel Semaforu Jiří Suchý a proč mu jeho žena vyčítala, že se ke zpěvačce „málo má“? A jak v době „předinternetové“ fungoval fanclub nejpopulárnější zpěvačky? Jeho někdejší šéf Radek Beňo vysvětlí i to, proč vydání klubového časopisu kvůli totalitním mechanismům trvalo měsíc.

„Hájené místo, kam si moc lidí nepouštím.“ Tak zpěvačka představuje svůj byt, kde bydlí s manželem Štefanem Margitou. Jak vzpomíná na domov svého dětství? Na pokoj sdílený se sestrou a venkov se spoustou zvířat? Kdy se jí zdálo, že se kouká z okna přímo na moře a jak se jí ten sen splnil?

Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku. Pořad Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:00, následují Intimní zpovědi. Prozradí i to, proč věří na osud, jak se vyrovnala s tím, že kvůli vážné nemoci nemohla mít děti a proč byla její první svatba tajná a druhá rychlá.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Doporučované