Hlavní obsah

Stíhaní politici z města na severu by dokázali zaplnit menší vězení

ODS, ČSSD, Změna pro Liberec, Starostové, KSČM. V Liberci čelí policejnímu stíhání politici napříč partajním spektrem.Video: Tomáš Tesař, Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nebývale vysoký počet politiků čelí aktuálně v Liberci obviněním a trestním stíháním. V těchto dnech například začíná soud s krajským exradním za ČSSD Zdeňkem Bursou. Je obviněn, že si řekl o milionový úplatek. Startuje rovněž líčení s jeho bývalým partajním kolegou Romanem Šotolou, jenž podle policie dluží milionové částky. A je to jen pár dní, co se dozvěděl termín začátku svého procesu krajský hejtman Martin Půta obviněný v korupční kauze.

Článek

Všichni politici vinu popírají. Většinou tvrdí, že jde o nedorozumění nebo snahu je záměrně poškodit. Nejznámější je případ hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové). Po bezmála pěti letech čekání nyní soud nařídil termín přelíčení. A to na 11. září, necelý měsíc před komunálními volbami. „Jsem obviněný z věci, kterou jsem neudělal. Vnímám to jako nespravedlnost. V roli politika to beru jako test, protože když dochází ke sporům o konkrétní věc, tak se vždycky hodí argument, že hejtman je obviněný, s hejtmanem se nemluví,“ hájí se Půta. Jak tvrdí, je si naprosto jistý, že na podzim obhájí své dobré jméno a prokáže nevinu.

V Liberci ale Půta není zdaleka sám. Obžalovaných nebo obviněných politiků je tady skutečně mnoho. Před několika dny například začal soud s krajským exradním za ČSSD Zdeňkem Bursou. Podle obžaloby si řekl o úplatek téměř milion korun v souvislosti s veřejnou zakázkou za 19,5 milionu, kterou získala liberecká firma jeho spolustraníka. Za úplatkářství mu hrozí 5 až 12 let vězení.

Bursa běžně s novináři nekomunikuje. Seznamu v telefonickém rozhovoru nejprve přislíbil osobní setkání, nakonec se ale po dohodě se svým právníkem omluvil a tvrdil, že promluví po 24. červnu, kdy má pokračovat projednávání jeho případu u soudu. Až doposud nevypovídal ani na policii, ani před soudem. Jako krajský radní byl obžalován už v minulosti v případu neoprávněného pobírání odměn v dozorčích radách firem Libereckého kraje. Potrestán ale nebyl.

Víc než rok policie stíhá také výrazného představitele ODS v Libereckém kraji a šéfa jabloneckého fotbalu Miroslava Peltu. A to kvůli rozdělování dotací do sportu. Jak ale Seznam před několika dny zjistil, Peltovo jméno figuruje i v policejním dokumentu k další kauze, v níž jde o ovlivňování a předražování veřejných zakázek Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. V případu je nyní už devět obviněných. Ve věci čelí stíhání také liberecký exkomunista Jiří Vařil.

Obviněn z přijímání úplatků byl nyní podle protikorupčního portálu Náš Liberec také Vladimír Mastník, bývalý krajský radní pro dopravu a krajský zastupitel za Starosty. Podle webu Náš Liberec figuruje v korupční kauze, která se týká autobusové dopravy. Úplatky měl přijímat na svou vlastní kampaň do krajských voleb v roce 2016. Na konci května se sám vzdal postu zastupitele.

Před pár dny začal soud i s Romanem Šotolou. Mužem, který byl léta aktivní v liberecké politice jako bývalý člen ČSSD. Nyní podle policie dluží různým lidem miliony. K soudu nepřišel s odkazem na psychické problémy, jimiž údajně trpí. Seznam se ho opakovaně pokoušel kontaktovat. Bez úspěchu. Číslo, které dříve používal, je nyní nedostupné.

Současný liberecký primátor Tibor Batthyány (dříve ANO, nyní PRO 2016) nedávno podal trestní oznámení na svého náměstka a koaličního partnera Jana Korytáře z hnutí Změna pro Liberec. Vadí mu, že v době, kdy ho zastupoval, podepsal smlouvu na prodej pozemků v centru města za nestandardně vysokou, a tím pádem pro město nevýhodnou, cenu.

„Nedělá mi radost, že jsem na kolegu Korytáře musel podat oznámení. Ale v jeho případě už došlo k tolika pochybením a svévolnému vykládání zákona, že v této konkrétní věci už to přesáhlo určitou mez, protože se to dotýká peněz města,” komentuje své rozhodnutí primátor Batthyány.

Rovněž Jana Korytáře Seznam opakovaně telefonicky i prostřednictvím SMS kontaktoval s žádostí o setkání. Korytář nereagoval.

Reklama

Doporučované