Hlavní obsah

Štít proti inflaci. Existují obory, kde firmy růst cen řešit nemusí

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nejen v České republice sílí signály, že inflace může být v příštích měsících či letech vyšší, než se očekávalo. Prudší nárůst cen může být faktorem, se kterým je třeba počítat. Na každý sektor má rostoucí inflace různý dopad.

Článek

Každá tržní fáze a období mají své vítěze a poražené, období inflace není výjimkou. Samozřejmě vždy existují okolnosti, díky kterým je každý inflační cyklus jiný.

A dopad pandemie koronaviru by mohl některé historické vzorce změnit. Například odvětví informačních technologií historicky strádalo, pokud ceny rychle rostly. Ale jestli pandemie koronaviru nějaký obor posílila a udělala z něj součást všedního dne, jako jsou potraviny, tak je to právě IT.

Odvětví, která mohou těžit z vyšší inflace

Energie

V raných fázích inflačního cyklu energie obvykle těží ze stejného faktoru, který zvyšuje ceny – poptávka převyšuje nabídku. Ačkoli mnoho energetických společností pravděpodobně rychle zvýší produkci, kdy jsou ceny ropy a zemního plynu pro tyto společnosti na profitabilních úrovních, Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že nabídka nebude odpovídat poptávce dříve než někdy v příštím roce.

Řešení logistických a geopolitických překážek vedoucích ke zvýšení dodávek zemního plynu může nějakou dobu trvat. Historicky byl energetický sektor často jedním z těch, kterým se v době rostoucí inflace dařilo. Otázkou bude, zda centrální banky nezpřísní svou měnovou politiku natolik, že zpomalí ekonomický růst, nebo dokud nadměrná nabídka nezpůsobí pokles cen.

Nemovitosti

Rostoucí inflace obvykle odráží zlepšující se ekonomiku, což bývá dobré pro sektor nemovitostí a realitních investičních fondů. Kancelářské budovy a obchodní centra zažívají větší poptávku po prostoru a mohou účtovat vyšší nájemné, je-li ekonomický růst silný. Rostoucí úrokové sazby, ke kterým obvykle dochází s vyšší inflací, však mohou tvořit protivítr pro sektor nemovitostí, který je silně závislý na úvěrech. Nicméně ceny komerčních nemovitostí mají také tendenci stoupat, platí to zejména tehdy, je-li míra inflace v poměru k úrokovým sazbám vysoká.

Zdravotnictví a veřejné služby

I tyto sektory mají tendenci těžit z období vysoké inflace. Částečně je to díky jejich relativně stabilním výdělkům bez ohledu na ekonomické podmínky, lidé potřebují léky a jídlo v jakékoli ekonomice. Tyto sektory mají možnost přenést vyšší náklady na spotřebitele.

Odvětví zdravotní péče by mělo těžit ze silných dlouhodobějších fundamentů, jako jsou rostoucí poptávka na rozvíjejících se trzích a stárnoucí populace, která obvykle vyžaduje více zdravotnických služeb.

Zatímco veřejné služby by mohly čelit krátkodobému útlumu z vyšších cen energií, regulační orgány jim obvykle umožňují přenést vyšší náklady na plyn a elektřinu na spotřebitele, díky čemuž si dokáží udržet ziskové marže.

Jaké sektory inflace postihuje

Spotřební sektor

Když ceny rychle rostou, lidé začínají přemýšlet o prioritách. V tom momentě si začnou skládat výdaje a škrtat ty, které si vyhodnotí jako zbytné – nákup oblečení, automobilu nebo nového počítače mohou odložit na lepší časy a výrobci přicházejí o tržby a následně i o zisk.

Na druhou stranu, mzdy zatím poměrně rychle rostou, a to i u hůře placených pracovníků ve službách, v odvětví volného času, pohostinství a maloobchodu. Finance domácností jsou navíc relativně zdravé a banky půjčují stále za poměrně atraktivní úrokové sazby.

Takže zásah do firem ve spotřebním sektoru se zatím nemusí dostavit. Prodej a výrobu zatím neomezuje přiškrcená poptávka, ale prodeje se snižují kvůli problémům na straně nabídky – v případě automobilového průmyslu třeba kvůli nedostatku polovodičů. Jiné firmy zase řeší rostoucí náklady na dopravu, velkoobchodní ceny a i výše zmíněné rostoucí mzdy. Zatím se však mnohým daří přenášet vyšší náklady na spotřebitele právě díky tomu, že mají chuť nakupovat.

Průmysl

Profil tohoto sektoru prakticky kopíruje spotřební sektor. Společnosti obvykle čelí výzvám souvisejícím s vyššími vstupními náklady spolu s klesající poptávkou po cyklických produktech, jako jsou stavební a průmyslové stroje. Vysoké náklady na pracovní sílu a prudký nárůst cen paliv jsou pro tato odvětví překážkou, zejména pak pro letecké společnosti, kurýrní služby a dopravní průmysl.

Inflace a IT sektor

Odvětví informačních technologií se historicky v období vyšší inflace nevedlo dobře kvůli jeho předchozí cyklické povaze. V minulosti spotřebitelské a obchodní výdaje klesaly, když vyšší inflace zpomalovala ekonomický růst, protože počítač byl v kategorii zbytného zboží.

Ale to se v posledních letech a hlavně s úderem koronaviru změnilo, poptávka naopak rostla, bez spotřební elektroniky a dalších technologických výdobytků si lidé už nedokáží život představit a jsou za ně ochotní utrácet i v době, kdy z jejich příjmu inflace ukusuje.

Reklama

Doporučované