Hlavní obsah

Stížnost strážníci stáhli. Web neslouží k vyřizování účtů, zdůvodnil to radní

Foto: Profimedia.cz

Náměstek Petr Hlubuček nesouhlasil s tím, aby se na webu strážníků řešil podle něj osobní spor s hygienou.

Reklama

Web městské policie neslouží k vyřizování účtů s hygienou, zdůvodnil náměstek primátora Petr Hlubuček, proč dal pokyn stáhnout příspěvek. Platí to dle něj o to víc, že strážník, jehož syn se nakazil covidem, je ve vedení policie.

Článek

Redakce Seznam Zpráv zjistila identitu příslušníka Městské policie Praha, jehož syn se nakazil koronavirem v klubu Techtle Mechtle a následně si stěžoval na přístup hygieny k řešení problému jeho rodiny s nákazou.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že se jedná o osobu z nejvyššího vedení městské policie. Přímo ji i jmenoval, když zdůvodňoval, proč nechtěl, aby stížnost na údajnou neprofesionalitu středočeské hygieny visela na oficiálním webu strážníků.

„Oficiální komunikační kanály městské policie nemůžou být využívány k vyřizování osobních účtů s hygienickou stanicí. Pro mě je to nepřípustné,“ řekl pro Seznam Zprávy Hlubuček, pod kterého městská policie spadá.

Redakce Seznam Zpráv se obrátila přímo na strážníka, který podle Hlubučka za nařčením hygieny stojí. Ten však na přímý dotaz odmítl potvrdit, že se ho případ týká - s odvoláním na ochranu své identity a lékařského tajemství. Z tohoto důvodu jméno neuvádí ani redakce Seznam Zpráv.

Hlubuček zdůraznil, že nikdy nechtěl posuzovat, kdo má ve sporu pravdu. „Vůbec nechci nijak chránit hygienickou stanici nebo tvrdit, že k něčemu takovému nedošlo. Na oficiálním webu městské policie však takováto věc zkrátka nemá co dělat.“

Smazaný článek

Minulý týden městská policie zveřejnila článek „Koronavir - Fatální střet s realitou“ (dostupný je už jen na jiném webu zde), v němž autor textu - údajně pražský strážník - líčil patálie, jaké jeho rodině nastaly poté, co se syn nakazil koronavirem.

Mladík se nakazil v klubu Techtle Mechtle, odkud vzešlo jedno z velkých ohnisek koronaviru. Autor článku si stěžoval na jednání a neobratnost jak lékařů, tak krajské hygienické stanice.

Nejprve podle informací strážníka praktický lékař a lékař na ORL synovi diagnostikovali chřipku. Žádanku na test na koronavirus později vypsali jen synovi, výsledek měl být do dvou dnů. Nakonec tedy vyhledali soukromou laboratoř, která výsledek oznámila během několika hodin - pozitivní. Pracovnice středočeské hygieny pak podle policisty rodině řekla, aby si kontakty, se kterými se setkala, obvolala sama, protože je po pracovní době.

Článek byl následně v pondělí smazán na požádání Petra Hlubučka.

„Na původním znění zveřejněného článku bychom neměnili ani čárku. Ale převládl názor, že to na stránky městské policie nepatří, a tak jsme článek odstranili,“ uvádí ředitel MP Praha Eduard Šuster.

Hygiena: Musíme znát identitu nakaženého

Středočeská hygiena nařčení rodiny strážníka odmítla a naopak tvrdí, že pokud se jí podařilo správně rozklíčovat, o jakou rodinu se jedná, byla jí naopak k dispozici i o víkendu. To ale rodina popírá, podle ní „pravděpodobně popisují zcela jiný případ“.

Rodina ve vyjádření zaslaném médiím uvedla, že „je připravena poskytnout Ministerstvu zdravotnictví a krajské hygienické stanici maximální součinnost v rámci prověřování celé věci a souhlasí s poskytnutím informací vedoucích k jednoznačné identifikaci osob Ministerstvu zdravotnictví ČR“. Tyto informace by měla zaslat během úterního odpoledne.

„Podezření z pochybení, jež na nás kvůli článku ulpělo, z nás už nesejme ani sebeprůkaznější tvrzení opaku,“ uvedla Lilian Rumlová, ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygieny.

A dodává, že - pokud hygiena dohledala daný případ správně - neshledává v postupu pochybení. „Je jen škoda, že pisatel článku místo, aby řešil věc přímo s hygienou formou stížnosti, pokud by nebyl spokojen s postupy našich kolegyň, uveřejnil věc na webu, aniž by nám poskytl možnost se bránit, a navíc neuvedl veškeré údaje objektivně,“ dodala Rumlová.

Reklama

Doporučované