Hlavní obsah

Stoletý rodinný podnik z USA bude jako první dodávat rýži do Číny

Ilustrační fotografie.

Reklama

Eskalující americko-čínská obchodní válka podle CNN zřejmě netíží kalifornskou firmu Sun Valley Rice. V červenci se stala první rýžovou farmou ve Spojených státech, která bude dodávat surovinu do Číny.

Článek

„Dostat se k Číně byl skutečně oříšek, protože hodně let bylo nelegální prodávat tam naši rýži,” uvádí Betsy Ward, prezident národní obchodní asociace USA Rice.

Zlom přišel podle CNN v roce 2018, kdy se USA a Čína dohodly na legálním vývozu americké rýže na čínský trh. Výsledkem bylo povolení pro více než dva tucty firem ze Spojených států. Byla to ale až společnost Sun Valley, která jako první uzavřela dohodu.

Důležité byly obhlídky terénu a správné kontakty

Rodinný podnik z kalifornského Sacramenta se pokoušel proniknout do Číny téměř 15 let.

„Cestovali jsme tam pravidelně, abychom prozkoumali čínský trh, věnovali pozornost obchodním setkáním a potkali důležité osoby v průmyslu,” popisuje začátky společnosti Ken LaGrande, který Sun Valley Rice založil v roce 2000 se svým otcem. „Byl to závazek, který jsme udělali jako rodina, a tak jsme v něm mínili i setrvat. Jakmile se tedy naskytla příležitost, byli jsme připraveni,” dodává.

Širší výběr do čínské kuchyně

„Rýžová pole v Kalifornie jsou ve stejné zeměpisné šířce jako ta v Koreji a Japonsku. Tudíž jde o pěstování stejné rýže – středně dlouhé a krátkozrnné, což jsou druhy populární právě v čínské, japonské nebo korejské kuchyni,” vysvětluje pro CNN spoluzakladatel americké firmy LaGrande.

Sun Valley Rice prodá ročně přes 100 tisíc tun rýže v šesti různých odrůdách. Na podzim dodá zhruba 40 tun střednězrnné rýže čínskému podniku Shenzhen Yintuo. Podle zakladatelů kalifornské společnosti budou mít Číňané s jejich zbožím širší výběr.

LaGrande si je podle svých slov vědom obchodních rizik spojených se vstupováním na nové zahraniční trhy. „Zároveň ale vyvíjíme nové strategie, které nám pomohou se s nimi vypořádat,” dodává.

Firma dodává rýži i do Evropské unie, probíhající obchodní jednání se Spojenými státy ale zatížila suroviny dodatečnými celními poplatky. V případě Číny rodina doufá, že vstup jejího podniku na tamní trh otevře brány i pro další americké rýžové farmy.

„První prodej je náš. Ale opravdu doufáme, že poptávka v Číně po americké rýži bude sílit, což by mohlo znamenat příležitost i pro další farmáře u nás doma v Kalifornii,” vysvětluje LaGrande.

Americká společnost Sun Valley Rice sice existuje na papíře od roku 2000, pro její zakladatele je ale pěstování rýže rodinnou tradicí už po pět generací, a to od 20. let minulého století.

Reklama

Doporučované