Hlavní obsah

Stovka pro lékaře za e-neschopenku je špatný nápad, dávali by jich moc, myslí si Babiš

Foto: Z facebookových stránek AB

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér to uvedl na konferenci Zdravotnictví 2020, kterou pořádalo vydavatelství Mladá fronta a. s., které patří podnikateli Františku Savovovi.

Článek

Andrej Babiš i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová jsou proti zavedení stokorunové „odměny“ pro lékaře za vystavení e-neschopenky. Úhrada by podle Babiše motivovala lékaře, aby vystavovali větší množství e-neschopenek.

„Řešili jsme, že lékaři chtějí za vystavení e-neschopenky 100 korun. Souhlasím s paní ministryní, která to odmítá,“ domnívá se Babiš. Uvedl to na konferenci Zdravotnictví 2020.

Na konferenci vystoupil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten hovořil hlavně o legislativních změnách, které české zdravotnictví čeká. „Plánujeme novelu zákona o léčivech a o veřejném zdravotním pojištění,“ řekl Vojtěch. Zákon by podle něj měl být účinný od druhé poloviny roku 2020.

Vojtěch zmínil i investice do nemocnic, protože některé jsou ve velmi špatném stavu.

Naplánovaných je sedm strategických staveb za 11,6 miliardy korun. Potřeba je však přes 70 miliard korun. Do zdravotnictví šlo v letošním roce 320 miliard korun, nemocnice dlouhodobě tvrdí, že na investice do objektů jim peníze nezbývají.

„Národní investiční plán obsahuje 73 miliard investic do zdravotnictví. Řešíme to hlavně u státních nemocnic, vybrali jsme sedm strategických investic,“ řekl Babiš.

Premiér na nepřátelské půdě

Pikantní je, že slova obou politiků vládního hnutí ANO zazněla na konferenci, kterou pořádalo vydavatelství Mladá fronta, kterou vlastní stíhaný miliardář František Savov. Ten v minulosti několikrát naznačil, a to i před britskými soudy, že za jeho problémy s policií a soudy může stát právě vliv Andreje Babiše.

Podnikatel František Savov, který je v Česku stíhaný pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. V současné době žije v Londýně. Před britskými soudy tvrdili jeho advokáti, že proces v Česku je politicky motivovaný.

Seznam se proto zeptal Andreje Babiše, proč svou účastí konferenci podpořil. Babiš Seznamu pouze odvětil, že nemá čas, protože pospíchá na letiště. „Proč se na to ptáte? Pospíchám,“ sdělil po konferenci Babiš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představil i plán pro nový systém rezidenčních míst. „Uvědomujeme si, že máme nedostatek mladých lékařů. Chceme rozdělit Česko do pásem a v místech, kde chybí nejvíce lékařů, chceme nabídnout vyšší platy. Podle Vojtěcha by pak mladý lékař dostal mnohem vyšší plat v Karlových Varech než v Praze.

Příští rok bude české zdravotnictví hospodařit s 350 miliardami korun. Nemocnice čerpají více než polovinu částky.

Reklama

Doporučované