Hlavní obsah

Stovky lidí demonstrovaly v USA proti migrační politice, policie zatkla také herečku Susan Sarandonovou

Před Kapitolem zatkli stovky demonstrantů.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

„Přistěhovalci jsou zde vítáni,“ skandoval dav, ke kterému se podle AP přidali i demokratičtí senátoři Jeff Merkley a Kirsten Gillibrandová.

Článek

Několik stovek lidí protestovalo ve Washingtonu před administrativní budovou Senátu USA proti americké přistěhovalecké politice a proti rozdělování rodin imigrantů, kteří do Spojených států vstupují nelegálně. Informovala o tom agentura AP s tím, že policie zadržela přes 570 demonstrantů. Kritizovanou praxi odebírání dětí od zadržených migrantů americké úřady na základě dekretu prezidenta Donalda Trumpa zastavily, Kongres se ale dosud neshodl na návrhu zákona, který by problematiku přistěhovalectví zevrubně řešil.

„Přistěhovalci jsou zde vítáni,“ skandoval dav, ke kterému se podle AP přidali i demokratičtí senátoři Jeff Merkley a Kirsten Gillibrandová.

Mezi protestujícími byla také herečka Susan Sarandonová. O svém zatčení informovala na Twitteru. „Zatčena. Buďte silní. Bojujte dál,“ napsala krátce.

Mezi demonstranty převládaly ženy. Protestující se posadili na schody u přístupu do kancelářské budovy Senátu a zabalili se do hliníkových přikrývek, které v detenčních střediscích dostávaly odebrané děti zadržených přistěhovalců. Policie následně demonstrantům přikrývky a transparenty zabavila a účastníky protestu zadržela.

Spojené státy od května zpřísnily postup vůči imigrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Zatímco dopadení dospělí migranti putovali do vazby, děti byly odebrány a umístěny do detenčních center. Sporná praxe rozdělování rodin vyvolala u americké veřejnosti i politiků pobouření, což Trumpa přinutilo podepsat před týdnem dekret, kterým odebírání dětí zastavil. Nyní úřady děti navracejí zpět rodičům.

Reklama

Doporučované