Hlavní obsah

Lidé naletěli na iluzorní fixaci cen energií. Dohnala je právní klička

Foto: VanderWolf Images, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Energie prudce zdražuje. Růst cen by ale zatím neměl dolehnout na spotřebitele, kteří mají se svými dodavateli elektřiny či plynu sjednané smlouvy s dočasně garantovanou cenou. Někdy je ovšem takzvaný „fix“ jen iluzorní.

Článek

Pan L. ze Dvora Králové loni kývl na opakované nabídky společnosti Bohemia Energy, jednoho z největších dodavatelů energie u nás. Vypověděl smlouvy se svými dosavadními dodavateli a začal od „Bohemky“ odebírat elektřinu i plyn. Zlákala ho hlavně speciální akční nabídka pevné ceny, garantované až do roku 2023.

Jenomže před pár dny dostal pan L. od Bohemia Energy dopis, v němž mu firma oznamuje ukončení dodávky plynu podle dosavadních podmínek.

Nejsme schopni pro vás nakupovat energie za podmínek, které jsme vám slíbili.
dopis od Bohemia Energy

„Abnormální výkyv cen energií zaskočil celý trh, včetně nás. Situace je natolik vážná, že žádný z dodavatelů nyní nemůže realizovat nákup energií za ceny, které bychom si představovali. Ani my tak bohužel poprvé v historii nejsme schopni pro vás nakupovat energie za podmínek, které jsme vám slíbili,“ vysvětluje Bohemia Energy klientovi, proč mu smlouvu s fixací jednostranně vypovídá.

Pan L. je naštvaný. „Teprve když jsem si teď detailně pročetl smlouvu, kterou s Bohemia Energy mám, zjistil jsem, že fixované ceny neplatí do roku 2023, jak mne loni po telefonu ujišťovali a jak mi to psali. Cenu sice fixovanou mám, ale smlouva je na dobu neurčitou a firma ji může s tříměsíčním předstihem kdykoliv vypovědět,“ říká zákazník.

Náhradou nabízí Bohemia Energy panu L. nový tarif, v němž jsou ceny přímo vázány na velkoobchodní trh. Znamenalo by to, že současné turbulentní výkyvy cen energií se budou v plné výši okamžitě promítat do jeho účtů.

Bohemia Energy minulý týden vydala tiskovou zprávu, v níž doporučuje právě tarify, u nichž se zákaznická cena odvíjí od aktuálních cen na burze. Současné „přemrštěné velkoobchodní ceny musí zákonitě zase klesnout a najít si novou reálnou cenovou úroveň,“ píše se ve sdělení, jímž firma zdůvodňuje konec fixací. „Určovat nyní spotřebitelskou cenu na delší období než pár měsíců dopředu, je proto prakticky nemožné, nebo by stanovená cena musela být tak vysoká, aby absorbovala všechny výkyvy,“ vysvětluje obchodní šéf Libor Holub.

Pan L. od Bohemia Energy odchází, novou smlouvu ale u kohokoliv z jejích konkurentů bude podepisovat za mnohem horších podmínek, než jaké panovaly loni. Elektřina i plyn se na burzách dnes prodávají za trojnásobek toho, co před půl rokem. Což se do nových kontraktů promítá.

Litujeme, zdražujeme

Ceny elektřiny nejprve stoupaly kvůli drahým povolenkám, teď je ženou nahoru ceny plynu.
Jiří Písařík, spolumajitel Bohemia Energy

Podle spolumajitele Bohemia Energy Jiřího Písaříka se dodavatelé ocitli nečekaně v těžké situaci. „Vidíte, co se na trzích v Evropě děje. Ceny elektřiny nejprve stoupaly kvůli drahým povolenkám, teď je ženou nahoru ceny plynu. Není to ani tak o tom, zda jsme my v tuto chvíli zdražili zákazníkům, ale zda tu po prvním lednu vůbec zbudou nějaké dodavatelské společnosti,“ prohlásil.

Pokud ceny na burzách budou dál růst, mohou se Češi podle Písaříka brzy dočkat i toho, že si budou „kupovat rohlík za 50 korun.“

„To, co se na trhu s energiemi událo za poslední rok, by se v čistě tržním prostředí stalo v průběhu pěti až deseti let. Proto standardní ceníky v době, kdy je cena na burze schopna za 10 dní vzrůst o 10 eur, nedávají smysl. Dodavatelé jsou nuceni postupně zdražovat a klidně se může stát, že za dva tři měsíce budou muset zdražovat znovu,“ dodává obchodní ředitel Bohemia Energy Holub.

Podobně jako Bohemia Energy postupují i další dodavatelé. Také někteří klienti Centropolu s tarifem Ekonomik E. žili v přesvědčení, že mají cenu elektřiny garantovanou, teď jim firma oznámila zdražení od října. Podle mluvčí Centropolu Moniky Bartošové jde o nedorozumění, kterého je firmě líto.

Zákazník pravděpodobně formulaci ‚na dobu určitou‘ vnímal jako s fixovanou cenou.
Monika Bartošová, mluvčí Centropolu

„Zákazník pravděpodobně formulaci ‚na dobu určitou‘ vnímal jako s fixovanou cenou. My jsme zdaleka neupravili ceny všem zákazníkům, ale naopak jen malé části z nich se staršími produkty. Fixovanou cenu však nabízíme v jiné produktové řadě. A připravili jsme jim vysvětlení, proč se tak děje. Jen od srpna vyrostla cena elektřiny o další stokoruny za megawatthodinu a dnes se obchoduje elektřina pro příští rok za 117 eur (tedy již více než 2900 Kč za MWh). Naši zákazníci, kterým jsme již odeslali oznámení o změně ceny, budou mít cenu nižší, než je dnešní cena na burze. Důvodem je, že jsme pro ně nakupovali elektřinu s předstihem,“ říká Bartošová.

„Novým zákazníkům nabízíme fixované ceny na celé období smluvního závazku. Kvůli rostoucím cenám ale postupně vydáváme ceníky nové. Cena je ale vždy fixovaná,“ upřesňuje marketingový šéf Centropolu Jiří Matoušek.

Ke změnám běžících smluv se zato otevřeně snaží přesvědčit své klienty z podnikového sektoru frýdecko-místecký dodavatel Lumius. Jsou i obchodníci, kterým už ani rychlé zdražování zřejmě nepomůže: Energetický regulační úřad na svých stránkách upozorňuje, že firma P & M true family, která používá také obchodní značku 123ušetři.cz, zřejmě nebude schopna dostát závazkům na dodávky plynu. Další dodavatelé – například Skautská energie – zase skončily s náborem nových klientů a snaží se své portfolio stabilizovat.

Nefér postup

Podle Michala Keborta z Energetického regulačního úřadu (ERÚ), pod který spadá ochrana spotřebitele, je teď u dodavatelských firem častá snaha vymanit se z povinnosti prodávat energie za ceny ze svých starších akčních nabídek. Pokud se na to připravily, zákon jim hraje do ruky.

Pokud byla smlouva uzavřena na dobu určitou a s pevně garantovanou cenou, je dodavatel povinen smluvní ujednání dodržet a nemůže se z něj jednoduše vyvázat.
Markéta Zemanová, členka rady ERÚ

Fixaci je totiž možné právně vymáhat jen v případě, že je ve smlouvě garantovaná cena přesně specifikována včetně doby, do kdy platí. „Pokud byla smlouva uzavřena na dobu určitou a s pevně garantovanou cenou, je dodavatel povinen smluvní ujednání dodržet a nemůže se z něj jednoduše vyvázat,“ zdůrazňuje členka rady ERÚ Markéta Zemanová.

„O tom, zda dodavatel skutečně garantuje cenu na několik let, nerozhodují reklamní slogany, ale znění smlouvy. Někteří z dodavatelů nabízeli fixované produkty, které sice slibovaly neměnnou cenu na další rok, šlo však o smlouvy na dobu neurčitou, které mohou kdykoliv vypovědět, a po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty ukončit. To také udělali, jakmile ceny energií na burze vzrostly a původní nabídka pro obchodníky přestala být výhodná,“ říká Kebort.

„Velké firmy mají smlouvy dobře právně ošetřené, a pokud má klient smlouvu na dobu neurčitou s možností výpovědi, nic s tím nenadělá. I když je to trochu chucpe,“ dodává mluvčí ERÚ.

Za nefér považují postup obchodníků, vyvazujících se z fixace, i lidé z energetické branže. Popudilo to třeba byznysmena Jana Palaščáka, zakladatele společnosti Amper Market. Palaščák před třemi lety prodal Amper Market i s jeho zákaznickým kmenem právě manželům Písaříkovým z Bohemia Energy a stal se tak i sám jejich klientem. Teď od nich odchází.

Nabízet místo fixace produkt s cenou vázanou na vývoj na burze s tím, že se to dlouhodobě vyplatí, je velmi neseriózní.
Jan Palaščák, zakladatel společnosti Amper Market

„Pokud má klient fixovanou cenu od jakéhokoliv dodavatele, teď je přesně ta chvíle, kdy by z toho měl těžit,“ říká Palaščák. „Pokud si někdo doteď myslel, že fixaci má a firma ho v tom udržovala, je to zvláštní. Říkat teď lidem, že je nejlepší čas naskočit do rozbouřených vod trhu a nabízet jim místo fixace produkt s cenou vázanou na vývoj na burze s tím, že se to dlouhodobě vyplatí, je velmi neseriózní. Já sám i s celou rodinou od Bohemia Energy odcházím, toto jednání nesignalizuje nic dobrého,“ prohlásil Palaščák.

Stovky stížností

„Na Energetický regulační úřad (ERÚ) se nyní obracejí stovky spotřebitelů, kterým dodavatelé zvyšují ceny. Jsou mezi nimi i lidé, kteří měli produkt s fixovanou, resp. garantovanou cenou, který se jim teď jejich dodavatel snaží ukončit. V některých případech dokonce dostávají nabídku pravého opaku fixace, produkty, jejichž cena se přímo odvíjí od burzovních cen,“ upozorňuje na svém webu regulátor.

„Řada velkých firem závazek fixace obešla tím, že lidi nechali podepsat špatnou smlouvu. A je otázka, jestli nejde o nekalé obchodní praktiky,“ podotýká mluvčí Kebort. Podobný postup se chystají prověřit kontroloři ERÚ.

Všem spotřebitelům proto doporučujeme, aby si znovu přečetli smlouvy, než na alternativní nabídku přistoupí.
Michal Kebort, mluvčí ERÚ

„Klienti produkt vnímali jako jistotu neměnné ceny na celý další rok, někdy i delší období. Během dvou měsíců od podpisu jim ale dodavatel volá a přesvědčuje je, že musí přejít na jiný ceník,“ popisuje situaci členka Rady ERÚ Markéta Zemanová. „Všem spotřebitelům proto doporučujeme, aby si znovu přečetli smlouvy, než na alternativní nabídku přistoupí, a nenechali se nutit k rychlé a pro ně nevýhodné změně,“ dodává.

Je nefér, nabízet zákazníkům fixaci jen tehdy, když se to dodavateli hodí.
Michal Šnobr, investor do energetiky

Garance ceny za běžných okolností férově rozkládá riziko tržních výkyvů mezi klienta a dodavatele. V době, kdy jde cena dolů, je fixace výhodná pro obchodníka a klient na ní tratí. Když burza zdražuje, brání fixace klienta před dopady a náraz přenáší na dodavatele. „Je nefér, nabízet zákazníkům fixaci jen tehdy, když se to dodavateli hodí,“ podotýká investor do energetiky Michal Šnobr.

Dvojnásobný skok, i když elektřinu obchodníci kupovali loni

Zdražení energie ohlásila nebo do budoucna hlásí většina dodavatelů. Někdy jde o skutečně nebývalý skok. Bohemia Energy tak například elektřinu zvedá na víc než dvojnásobek. Třeba v produktu Basic (smlouva na dobu neurčitou, sazba D02) se dosud nabízela megawatthodina za 2 044,90 korun, u produktu Jubileum za 1852 koruny. Od 1. listopadu ale cena v obou produktech stoupne na 4 114 korun (jde o cenu za samotnou elektřinu, k níž je třeba připočítat poplatky za služby a distribuci, celková cena tak přesahuje 6 tisíc korun za MWh).

Nejvyšší nárůsty jsou nyní spojeny s tarify, kde se cena odvíjí od momentální situace na burze, tedy s tzv. burzovními nebo spotovými tarify. U těch by už v září cena elektřiny přesáhla 4 tisíce korun (bez marže obchodníka a poplatků).

Před spotovými cenami varuje i část samotných dodavatelů – včetně Jiřího Matouška z Centropolu. „Pokud je někdo nabízí klientům místo fixu, dává jim přesně opak toho, co chtěli,“ prohlásil Michal Kebort z ERÚ.

Až dvojnásobný růst zákaznické ceny energie lze sice zdůvodnit vývojem na burze, ve skutečnosti ale neodpovídá domácí obchodní praxi. Dodavatelské firmy totiž běžně nakupují energie s předstihem – právě proto, aby se vyhnuli tržním turbulencím. Na letošek by tedy měli mít ještě nakoupeno z loňska, a tedy za ceny nižší než ty současné. A také na příští rok bylo donedávna možné nakupovat výhodněji.

Kdo podcenil zajištění

Zatímco teď se megawatthodina elektřiny na rok 2022 na velkoobchodním trhu nabízí za víc než 110 eur, největší domácí producent elektřiny, skupina ČEZ prodával mnohem levněji.

„ČEZ měl k poslednímu známému datu, což je 30. červen, vyprodáno 75 procent produkce na rok 2022 za průměrnou cenu 51 eur. Samozřejmě prodává průběžně dál, takže celkově průměrná cena na příští rok ještě stoupne asi o 5 až 8 procent. Ale rozhodně nedosáhne na dnešní burzovní ceny,“ říká Šnobr.

„Kdo se o ceny elektřiny nebo plynu včas postaral – ať už firmy tím, že se zahedgovaly, nebo spotřebitelé tím, že si sjednali fix, ten se zdražování v příštím roce nemusí tak bát. Kdo zaspal, teď honí poslední zajíce,“ dodal Šnobr.

Řada dodavatelů k drastickému růstu také zatím nepřistoupila. „Veškeré ceníky na dobu určitou platí po celou dobu trvání smlouvy, žádné přesmluvňování nechystáme,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Nakupujeme elektřinu dopředu a průběžně, což nám umožňuje i v tuto chvíli držet stabilní ceny, které chceme udržet, co nejdéle to bude možné.
Roman Šperňák, mluvčí E.On

Fixace drží i Pražská energetika nebo E.On, který zatím nepřipravuje dokonce ani zvýšení cen u nezafixovaných běžících smluv. „Nakupujeme elektřinu dopředu a průběžně, což nám umožňuje i v tuto chvíli držet stabilní ceny, které chceme udržet, co nejdéle to bude možné,“ uvedl minulý týden pro SZ Byznys mluvčí Roman Šperňák.

Ve špatné situaci jsou tak teď hlavně ty dodavatelské firmy, které nechaly nákupy velkého objemu energií na příští rok na poslední chvíli a nezajistily se proti cenovému růstu.

Jiří Písařík nechce uvádět, jak se Bohemia Energy na cenový vzestup předběžnými nákupy připravila. „Je pravda, že dodavatelé nakupují na dva až tři roky dopředu, ale ne veškeré objemy. Nikdo není zahedgovaný (zajištěný – pozn. red.) tak, že by si koupil v předstihu 100 procent svých energií. Byl by to nesmyslný styl hedgingu a nikdo bychom to neufinancovali,“ říká.

Největší cenový skok čekají znalci energetického trhu příští rok, později by cena energií měla opět začít klesat. „Prodejní ceny na roky 2023 a 2024 jsou sice pořád vysoko, ale zdaleka ne tak, jako na rok 2022,“ říká Šnobr. Pád na úroveň před covidovou pandemií ale nepředpokládá v dohledné době nikdo.

Aktualizováno: Text jsme rozšířili o dodatečně poskytnuté doplňující vyjádření zástupců společnosti Centropol.

Reklama

Doporučované