Hlavní obsah

Dopad vysokých cen plynu. Dodavatelé ve Velké Británii krachují

Foto: Pixabay

Velkoobchodní cena zemního plynu od ledna podle společnosti Oil & Gas UK vzrostla o 250 procent.

Reklama

Skokový nárůst cen plynu dopadl na dodavatele ve Velké Británii, kteří zajišťovali energie 1,5 milionu lidí. Během září už nepřežily čtyři firmy, ve středu se k nim přidaly další dvě. Vláda jim nepomohla.

Článek

Rostoucí ceny plynu položily několik dodavatelů energií ve Velké Británii. Jejich konec postihl téměř 1,5 milionu britských odběratelů, kteří si teď musí hledat nové dodavatele.

Všichni dotčení zákazníci však mohou energii nadále odebírat, dokud jim britský dozorčí orgán Ofgem nezajistí nového dodavatele. To může trvat týdny.

Během září zkrachovaly společnosti People's Energy, která dodávala energie 350 000 zákazníkům, dále Utility Point s 220 000 odběrateli, PfP Energy s 82 000 a MoneyPlus Energy, která plyn poskytovala 9 000 lidem.

830 000 lidí, kteří odebírali energie od společností Avro Energy a Green Supplier Limited, nyní musí přejít k dražšímu poskytovateli. Obě firmy ve středu ukončily činnost. Všechny zkrachovalé společnosti představují přes pět procent britského trhu s energiemi.

Šéf společnosti Green Peter McGirr serveru BBC řekl, že neudělal nic špatného, a podle něj budou i větší firmy brzy čelit problémům.

„Uvidíte, že i větší dodavatelé pocítí bolest a přijdou si pro záchranu,“ předpokládá McGirr. Kritizoval také vládu za to, že finančně podpořila amerického distributora zemědělských hnojiv, zatímco energetické firmy nechala zkrachovat. „Proč oni potřebují finanční pomoc a my ne?“ ptal se McGirr.

Britský poslanec Paul Scully však oponuje tím, že vláda k energetickým a hnojivářským společnostem nepřistupovala stejně, jelikož jde o řešení různých problémů. Podle něj existuje vyspělý systém, který kolaps firem řeší a chrání zákazníky jak z hlediska kontinuity dodávek, tak z hlediska cen.

Uvidíte, že i větší dodavatelé pocítí bolest a přijdou si pro záchranu.
Peter McGirr, šéf dodavatele energií Green

Vláda však hovořila o státem podporovaných půjčkách pro větší energetické firmy, ale tato myšlenka, která měla problémy vyřešit, byla nakonec odsunuta na vedlejší kolej. Tamní ministr obchodu Kwasi Kwarteng ale situaci sleduje společně s ředitelem Ofgemu.

Zatím však není jasné, který dodavatel převezme 580 000 zákazníků Avro Energy, největší energetické firmy, která zatím v Británii zkrachovala. Regulační úřad Ofgem nejmenoval náhradníka ani pro zákazníky Greenu.

Firmy jsou omezeny ve výši poplatků, které si mohou za energie účtovat. Dodavatelé si proto stěžují, že kvůli limitu nemohu přenášet rostoucí náklady na zákazníky.

„Víme, že toto období je pro mnoho lidí znepokojující a zpráva o ukončení činnosti dodavatele může být znepokojující,“ uvedl Neil Lawrence, ředitel Ofgemu odpovědný za maloobchod.

Někteří odborníci se obávají, že skokový nárůst cen může přežít jen deset dodavatelů. Z více než 70 dodavatelů, které mělo Spojené království v roce 2018, kdy jej zasáhly velké mrazy, zbylo je 30, protože zbytek zasáhlo dřívější zdražování energií.

Velkoobchodní cena zemního plynu od ledna podle společnosti Oil & Gas UK vzrostla o 250 procent. Na vině je několik faktorů. Jednak vysoká poptávka po plynu během pandemie z Asie, která čelila chladnému počasí, snížení dodávek z USA po hurikánu Ida a také odmítavý postoj Ruska ke zvýšení dodávek do Evropy přes Ukrajinu.

Experti se také obávají složité situace ohledně dodávek plynu v zimě. Nejhůř by podle nich mohlo být v únoru a březnu příštího roku.

Reklama

Doporučované