Hlavní obsah

Stovky lidí u přehrady. Do vody jdu bez roušky, říká Kajínek. Prý se ptal policistů

Foto: Tomáš Svoboda, Brno

Jeden z nejvyhledávanějších cílů na jižní Moravě kvůli nařízené karanténě láká míň turistů než obvykle.

Reklama

„Chválíme omezení pohybu na veřejnosti a výletů do turisticky atraktivních míst. Denně jsme ale řešili na 600 přestupků,“ uvedla policie na Twitteru s tím, že je to o polovinu víc než obvykle.

Článek

Stovky lidí zamířily o velikonočním víkendu k Brněnské přehradě. Jeden z nejvyhledávanějších cílů na jižní Moravě vzhledem k nařízené karanténě láká míň turistů než obvykle. I tak mají policisté a strážníci víc práce než v prvních dnech nouzového stavu.

Hlavní parkoviště u Přístaviště bývá v podobných slunečných dnech zaplněné stovkami aut do posledního místa, v neděli před polednem tam parkovala sotva padesátka řidičů.

„Být pořád doma, to by se člověk zbláznil”

„Chodíme sem skoro každý den. Spíš dopoledne, protože to dorazí méně lidí. Samozřejmě sedíme dál od ostatních. Nemůžeme být celé týdny jen zavření doma, to by se člověk zbláznil,“ vysvětlila Iva Stojanová.

Pláž na Sokolském koupališti je běžně obsypaná tisícovkami výletníků, v neděli si tam našel cestu jen zlomek z nich. Hráli stolní tenis, plážový volejbal nebo jen relaxovali na slunci.

„Byl jsem tu i včera a to přišlo daleko víc lidí. Až na výjimky dodržují rozestupy a nosí roušky,“ popsal třicátník, který na Sokolák vyrazil s dcerou.

Do zastrčené zátoky na Sokoláku se vydal také nejznámější český vězeň Jiří Kajínek. S partnerkou žije na nedalekém sídlišti. Na břehu a bez roušky se zrovna chystal do vody, zákon tím neporušil. Od úterka mohou lidé individuálně sportovat bez zakrytí obličeje.

„Ještě jsem se schválně ptal policistů. Když se držíme dál od lidí, je to v pořádku. Co jsem viděl, skupinky udržují odstupy, lidé jsou ohleduplní,“ hlásil od břehu reportérovi Seznam Zpráv.

Denně na 600 přestupků

Pandemie výrazně dopadá na desítky místních hospod a bister. Občerstvení podávají jen z výdejních okének, sváteční zelené pivo popíjejí pouze jednotky lidí.

„Ve srovnání s loňskými Velikonocemi je to úplná katastrofa. Lidé se jen opatrně trousí, jindy by tady byla plná zahrádka,“ ukazuje servírka Restaurace Pergola na stoly oblepené červenobílou páskou.

Na dění u přehrady dohlíží desítky policistů a strážníků. „Přímo tady u přehrady máme pět dvoučlenných hlídek. Snažíme se hlavně vysvětlovat. Vládní nařízení se dynamicky mění, pro lidi může být někdy složitější se v nich orientovat. Je hlavně důležité zabránit blízkému kontaktu, a to lidé většinou dobře pochopili. Posuzujeme hlavně společenskou škodlivost,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Významněji museli v první půli prodlouženého víkendu „řešit“ přes dvacítku lidí. „Jsou to případy, kdy si ani po upozornění nechtějí roušku nasadit. Často popíjejí alkohol a jsou agresivní. To jsou ale většinou příklady z centra,“ dodal Ghanem.

Republikoví policisté přesto hlásí častější porušování vládních opatření. „První polovina prodlouženého víkendu dobře nevychází. Chválíme omezení pohybu na veřejnosti a výletů do turisticky atraktivních míst. Denně jsme ale řešili na 600 přestupků,“ uvedla policie na Twitteru s tím, že je to o polovinu víc než obvykle.

Lidé častěji ve skupinkách popíjejí alkohol a nechávají doma roušky. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly veřejnost propadla předčasné euforii a bojí se nárůstu nakažených. „Je to opravdu problém. Napoví nám čísla na konci příštího týdne,“ sdělil v České televizi. Sám se o přílišném rozvolnění přesvědčil třeba na pražských cyklostezkách.

V hobbymarketu hlava na hlavě

Někteří oslovení lidé ale vidí problém v jiných opatřeních. „Jsem z brněnského Komína. Ve čtvrtek tam poprvé otevřel hobbymarket. Přišla hlava na hlavě. Počty zákazníků nikdo nehlídá, omezí je maximálně kapacita parkoviště. Naopak desítky malých obchodů musejí být zavřené. Právě v nich by si personál mohl dobře regulovat počty lidí,“ přemítal na přehradě Karel Nováček.

Lidé musí po nařízení vlády nosit roušky mimo domov od 19. března už skoro měsíc.

„Je to samozřejmě nepříjemné. Až přijdou vedra, bude v tom na padnutí. Uvidíme, co vydržíme,“ dodala návštěvnice přehrady Iva Stojanová.

Reklama

Doporučované