Hlavní obsah

Stovky tun křišťálu pod zemí a nikdo o něj nemá zájem. Velká Kraš marně hledá investora

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obci Velká Kraš na Jesenicku se ani na třetí pokus nepodařilo prodat práva k těžbě křišťálu v nedalekém ložisku křemene. Do výběrového řízení se opět nepřihlásil žádný investor.

Článek

V sousedství Velké Kraše podle odhadu odborníků leží pod zemí stovky tun křišťálu a záhnědy. Obec o zahájení těžby usiluje už více než 15 let, i poslední pokus najít investora ale skončil nezdarem. Obec proto záměr odloží a vrátit se s k němu může nové zastupitelstvo, které vzejde z příštích komunálních voleb. „Nikdo se opět nepřihlásil. Projekt proto odložíme,“ uvedl starosta Velké Kraše Zdeněk Zátopek.

Zájemci o těžbu podle něj slíbili, že nabídky předloží, nakonec tak ale neučinili. Ve třetím kole obec nabídla kromě licence i dobývací prostor, avšak ani to investory nepřilákalo. „Jak jsem vycítil, tak by to měla obec zaplatit a těžili by to jiní,“ podotkl starosta.

První pokus o prodej těžebních práv v ložisku u Velké Kraše na jaře zkomplikovala epidemie koronaviru. Samospráva chtěla nabídky vyhodnotit už na začátku dubna, avšak kvůli preventivním opatřením musela svůj záměr vyhlásit znovu. Nabídky investorů měly být posouzeny v závěru června, žádná ale nepřišla.

Obec na investici do zahájení těžby vlastními silami podle starosty nemá peníze. „Vstupní investice by byla kolem osmi milionů korun,“ uvedl Zátopek, podle nějž obecní rozpočet zatíží mnohamilionová půjčka na novou kanalizaci, kterou začala budovat.

Také případná spolupráce s investorem ve společném podniku by podle starosty byla komplikovaná, navíc zájemci o těžbu této variantě nebyli nakloněni. Velká Kraš se proto před časem rozhodla, že prodá těžební práva investorům. Z dokumentace EIA vyplývá, že v tamním ložisku může být ročně vytěženo až 5000 tun křemene, získáno může být 25 tun drahokamů. Celkové množství vytěženého nerostu v plánech činí 67.000 tun, z toho na drahé kameny připadá 335 tun.

Krystaly křišťálu se mají v dobývacím prostoru po odstřelu vybírat ručně a poté odvážet ke zpracování do úpravny v obci. Křišťál je bezbarvá odrůda křemene. Používá se ve šperkařství, v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. Často zdobí sbírky nerostů. Polodrahokam záhněda, který je zabarvený příměsí hliníku, sodíku a lithia, nachází uplatnění ve zlatnickém průmyslu.

Reklama

Doporučované