Hlavní obsah

Strach jsem necítil. Dodnes ale nechci vidět krev, říká pamětník útoků z 11. září

Rozhovor s Jiřím Boudníkem.

 

Reklama

Český architekt Jiří Boudník se ocitl na dohled od útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. V dalších dnech se výrazně zapojil do záchranných prací. Pro hasiče a záchranáře navíc zhotovil trojrozměrný model místa katastrofy.

Článek

Prach oslepující natolik, že neviděl vlastní ruce. Výkřiky hrůzy a paniky kolem. A také pocit, že za každou cenu musí pomoci lidem chyceným v pasti Světového obchodního centra. To vše zažil český architekt v okamžicích jen krátce po zhroucení „Dvojčat“. Shodou okolností pracoval na dohled od místa nejtragičtějšího teroristického útoku dějin. Po nárazu letadel do mrakodrapů se vydal varovat hasiče na místě útoku – tušil, že se budovy zhroutí a trosky dopadnou přímo na ně. Když se toto jeho tušení vyplnilo, přemluvil policisty, aby mohl pomáhat s vyprošťováním obětí a odklízením trosek přímo na místě.

Aby zabránil dalším obětem, vytvořil Jiří Boudník pro záchranné jednotky hned několik modelů místa tragédie. Hasiči se tak mohli vyhnout tomu, aby nechtěně shodili nestabilní zbytky budov sami na sebe.

Konspirační teorie? Bludy!

Jiří Boudník později pracoval pro majitele Světového obchodního centra Larryho Silversteina na zjišťování příčin zhroucení budov. Naprosto odmítá, že by se mohlo jednat o řízenou destrukci a důsledek akce údajných spiklenců v řadách americké vlády. Na vině je podle něj specifická konstrukce mrakodrapů spolu s obrovským množstvím hořícího leteckého benzinu.

Celý rozhovor s Jiřím Boudníkem si můžete poslechnout ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované