Hlavní obsah

Strach z radiace. Jak se žije ve stínu záhadného výbuchu, o němž Moskva mlží

Svět bez obalu: V srpnu 2019 se na střelnici vojenského námořnictva u Severodvinska odehrál jaderný výbuch. Ruské úřady mlží, co se vlastně stalo. Místní lidé mají strach z radiace.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V srpnu 2019 se na pobřeží Bílého moře v Archangelské oblasti stala nehoda, po které krátce vzrostla radiace až na šestnáctinásobek normálu. Západní média informovala, že na střelnici vojenského námořnictva u Severodvinska vybuchla zřejmě testovaná jaderná střela. Což Moskva popřela. Mlžení značně připomíná jinou tragédii z dob SSSR.

Článek

Dosud nikdo přesně neví, co se u Severodvinska stalo. Celá oblast se totiž nachází v pásmu, kam lze vstoupit pouze na speciální povolení, která vydá ruská tajná služba.

A nevědí to ani místní. V obci Ňonoksa sice žijí v jisté izolaci, ale každodenní život se tam nezastavil.

Ňonoksa leží u Bílého moře, od Moskvy je vzdálená asi 1000 km severně. Sovětské námořnictvo tam svou hlavní základnu pro testování raket umístilo už v roce 1954.

Dnes, více než půl roku po nehodě, která stála život pěti odborníků ruské jaderné agentury Rosatom, mnozí stále žijí ve strachu o život svůj i životy svých dětí.

„Někteří lidé mají strach. Jiní ne. Vůbec nic nevíme,“ svěřil se jeden z místních v rozhovoru pro RFE/RL. „Většina z nás pracovala přes 26 let v Severodvinsku. Je tam továrna na výrobu jaderných ponorek. A i tam uniká radiace. Takže se dá říct, že jsme na to získali imunitu.“

Taísija Rjabininová a Taťána Beltsinovová jsou přítelkyně a také sousedky. První informace o nehodě se dozvěděly tři nebo čtyři hodiny poté, co se o ní začalo ve vesnici hovořit.

„Mnoho místních se bojí. Někteří raději ani nesbírali ovoce ze svých zahrad. Nechávali ho tam. Vojáci nás teď vyzvali k nějakému veřejnému mítinku,“ popisuje Rjabininová.

A Beltsinovová dodává: „Samozřejmě, že se každý bojí, jaká je ohledně radiace vlastně situace. Řekli nám: Můžete jíst cokoliv, co ve vaší zahradě vyroste. Do půdy ani do vody se prý žádná radiace nedostala.“

Úřady teď tvrdí, že vítr foukal po nehodě pryč od vesnice.

Starostka nedalekého Severodvinska, který stejně jako Archangelsk leží při ústí řeky Severní Dvina, ale oznámila, že se u nich – ve dvousettisícovém městě – po výbuchu „na krátkou dobu“ zvýšila radioaktivita.

V blízkosti nehody proběhlo několik měření. Místní úřady posléze připustily krátkodobý šestnáctinásobek normálu, list The Guardian pak s odkazem na západoevropské úřady informoval o tom, že byla naměřena až dvacetkrát vyšší radioaktivita.

Ruské úřady uklidňovaly obyvatele, že jejich zdraví nic neohrožuje. Přesto byla oblast na měsíc uzavřena pro civilní plavbu.

Množství protichůdných informací vyvolalo paniku. Lidé ve městech na severu země, jež leží blízko místa exploze, z lékáren hromadně vykupovali jód, kterého byl kvůli vysoké poptávce nedostatek. Jód totiž snižuje účinek radiace v lidském těle. Podle nepotvrzených zpráv byli do moskevských nemocnic dopraveni lidé s nemocí z ozáření.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované