Hlavní obsah

Strakonická nemocnice modernizovala vzduchotechniku na operačních sálech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Strakonická nemocnice modernizovala vzduchotechniku na operačních sálech. Centrální rekuperační jednotka s přívodními komorami nyní dokáže zajistit pro každý sál požadovanou teplotu, vlhkost i tlakové poměry.

Článek

Náklady na obnovu vzduchotechniky činily přibližně 20 milionů korun. „Stavební práce probíhaly ve dvou etapách, aby nedošlo k úplnému zastavení operativy. V první etapě se rekonstruovaly sály A a B, v druhé sál C a D. Rekonstrukce probíhala za plného provozu i přes vánoční svátky,“ uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. Součástí projektu byly i stavební úpravy, vytvoření nových prostupů stěnami a stropy, vybudování nových rozvodů vzduchotechnického potrubí a nová jednotka vzduchotechniky na střeše pavilonu operačních oborů.

Nemocnice má tři aseptické a jeden septický sál. Harmonogram prací reagoval na aktuální využití prostorů. „Pandemie covidu-19 a s tím spojené omezení operativy pouze na akutní případy nám průběh výstavby i situaci na sálech usnadnila,“ dodal Fiala.

Nemocnice modernizaci hradila z vlastních zdrojů a na financování se podílel jediný akcionář, kterým je Jihočeský kraj, a z dotace ze Státního fondu životního prostředí. Strakonická nemocnice loni hospodařila se ziskem téměř 22 milionů korun. Znamená to meziroční zlepšení hospodářského výsledku o více než 100 procent. Pro letošní rok plánuje investice ve výši přibližně 36 milionů korun.

Reklama

Doporučované