Hlavní obsah

Strakonický Dudák prodal za červen nejvíce piva za posledních sedm let

Ilustrační foto.

Reklama

Strakonický pivovar Dudák prodal za červen 6700 hektolitrů piva. Je to nejvíce za posledních sedm let. Výrazně se na tom podílel speciál Dudák Letní s nižším obsahem alkoholu.

Článek

„Linka na stáčení KEG sudů stáčí v prodloužených směnách a máme co dělat, abychom dokázali uspokojit všechny zájemce. Po téměř pěti měsících zavřených provozoven to je skvělá zpráva. Navíc začalo pravé letní počasí a lidé se také mohli konečně svobodně nadechnout a zajít beze strachu do svých oblíbených letních zahrádek na dobré pivo,“ uvedl ředitel Dudáku Dušan Krankus.

Zájem o speciál Dudák Letní přivedl pivovar k vyšší výrobě tohoto piva. Za normálních okolností vaří sládek jednu až dvě várky každého speciálu. Letos jich bude v případě Dudáku Letního čtyři až pět. „Je to pivo s nižším obsahem alkoholu a je ideální pro letní horké dny. Kombinace výhradně zahraničních chmelů vytváří zajímavou vůni a chuť, která se poněkud liší od našeho klasického portfolia. Je to sezonní záležitost a každý rád ochutnává nové věci,“ řekl Krankus.

Strakonický Dudák je jediný český pivovar, jejž vlastní město. Loni skončil ve ztrátě po zdanění 1,1 milionu korun, předloni byl v zisku 448.000 Kč. Obrat klesl o deset procent na 84,1 milionu korun. Loni uvařil pivovar 51.946 hektolitrů, meziročně tak výstav klesl o osm procent. Výsledky ovlivnila koronavirová krize. Počátky strakonického piva se datují do roku 1308. Várečné právo pak získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. Pivovar vznikl v roce 1649. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice si na koupi vzala úvěr, ročně splácí 3,3 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované