Hlavní obsah

Íránci nakažení koronavirem se snažili utéct z maďarské nemocnice

Foto: Profimedia.cz

Maďarský medik v ochranném oděvu (ilustrační fotografie).

Reklama

Státy střední Evropy dál plně soustředí pozornost na boj proti šíření nového koronaviru. Podobně jako v Česku i v ostatních zemích přibývají nová bezpečnostní opatření a stejně tak i nové případy nakažených.

Článek

Další tři případy nákazy koronavirem v úterý oznámila i maďarská vláda, celkem jich je v zemi 12. V karanténě je momentálně podle vlády 67 lidí a odebráno bylo už 362 vzorků.

Všichni tři nově nakažení jsou íránští studenti ze Semmelweisovy univerzity v Budapešti. Íránců je v Maďarsku nakaženo celkem 8, kromě tří Maďarů pak ještě jeden Brit.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice svatého Ladislava v Budapešti, kde jsou studenti hospitalizováni.

V pondělí server Hungary Today informoval o případu dvou nakažených Íránců, kteří se opakovaně pokoušeli utéct z nemocnice nedaleko centra Budapešti. Podle oficiálního prohlášení se studenti „dopouštěli nepřijatelného chování během dne i noci“ a snažili se porušit pravidla karantény. Studenti odmítali spolupracovat s personálem, a dokonce házeli židle po oddělení.

V Rakousku se nakazil vnuk posledního českého krále

Novým typem koronaviru se nakazil i vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karel Habsburský. Informoval o tom dnes server listu Kleine Zeitung, podle kterého je aristokrat a politik již několik dní v domácí karanténě.

Foto: Profimedia.cz

Karel Habsburský.

„Myslel jsem si, že je to obyčejná chřipka,“ řekl Karel Habsburský v telefonickém rozhovoru listu Kleine Zeitung. „Když mi zavolal kamarád, že měl na jednom kongresu ve Švýcarsku pozitivní test, nechal jsem se také otestovat,“ dodal vnuk posledního rakouského císaře Karla I. Výsledek na koronavirus byl podle něj pozitivní.

Od čtvrtka je současná hlava habsbursko-lotrinského rodu v karanténě ve svém domě v Dolních Rakousech. „Je to otravné, ale daří se mi dobře. Přece jen to není mor,“ řekl Habsburk. Se členy rodiny nemá přímý kontakt. Jak dlouho v karanténě zůstane, záleží podle něj na výsledcích dalších testů.

Rakousko zakázalo Italům vstup do země

Kvůli šíření koronaviru Rakousko zakázalo italským občanům vstup do země. Výjimku dostanou jen ti, kteří předloží lékařské potvrzení o bezinfekčnosti. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Úřady podle něj také zorganizují návrat Rakušanů z Itálie do vlasti. Tyto osoby ale budou muset následně do dvoutýdenní karantény. Rakousko má k dnešnímu dni 158 nakažených koronavirem.

Kromě zákazu vstupu Italů do Rakouska dnes Kurz oznámil další opatření proti šíření koronaviru. Nejpozději od pondělí se uzavřou všechny univerzity a další vysoké školy a do začátku dubna se nesmějí konat žádné větší společenské akce.

V Německu si stačí o neschopenku zavolat

Netradiční opatření si vyžádalo v Německu šíření nového koronaviru v kombinaci s chřipkovou epidemií. Pacienti tam nově mohou dostat neschopenku, aniž by museli dojít do ordinace, stačí telefonický hovor, informuje o tom Deutsche Welle.

Opatření má snížit příliv lidí do ordinací, a ulehčit tak lékařům práci. Bude trvat následující čtyři týdny.

V Německu už se koronavirem COVID-19 nakazilo přes 1 200 lidí a dva lidé v důsledku onemocnění zemřeli.

Zahraniční pacienti, kteří podobně poruší předpisy, podle vlády riskují vyhoštění ze země.

Polsko přijímá podobná opatření jako Česko

Deník Gazeta Wyborcza na svém webu Polákům přináší přehled zrušených veřejných akcí. Hlavní hygienická inspekce nařídila zrušit všechny veřejné akce s účastí převyšující tisíc lidí.

Video: Sanitární kontroly na polských hranicích.Video: AP

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pondělí nařídil i sanitární kontroly na hranicích s Českem a Německem. Kontroly by se zatím měly týkat čtyř dálničních přechodů s Německem a jednoho s Českem na dálnici směrem od Ostravy. Postupně se ale rozšíří na další, dodal podle listu Rzeczpospolita předseda vlády.

Morawiecki sdělil, že kontroly budou zaměřené především na autobusy a mikrobusy převážející více než osm cestujících, ale provádět se budou i v železniční dopravě. Do dvou až tří dnů je plánováno zavedení kontrol na všech silničních i železničních hraničních přechodech a také v přístavech, dodal.

Západ Slovenska ruší akce i výuku

Na Slovensku je koronavirem oficiálně nakaženo 7 lidí, většina z nich pochází ze západu Slovenska nebo přímo z Bratislavy. I tam už platí mimořádná opatření.

Všichni, kdo se vrátili z rizikových zemí, musí na 14 dní do karantény. Na dva týdny jsou rovněž zrušeny veřejné akce v Bratislavě a části okolních regionů. Týden bude zavřená většina bratislavských škol, školek i univerzit.

Čaputová na návštěvě Česka

Slovenská hlava státu se mezitím vydala na návštěvu Hodonína a Brna. V Hodoníně uctila položením věnce památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Čaputovou u pomníku Masaryka vítalo potleskem asi 150 lidí, přivítal ji starosta města Libor Střecha (Pro Hodonín). Zdržela se asi deset minut. O Masarykovi prezidentka řekla, že to je jeden z největších státníků ve společné historii. „Je to spoluzakladatel naší i slovenské státnosti. Je to velmi inspirující osobnost. I pro mne samotnou při výkonu mého mandátu,“ řekla novinářům Čaputová.

Prezidentka se v Hodoníně zastavila na cestě do Brna, jež dnes navštíví poprvé ve funkci hlavy státu. Na Nové radnici ji přijme primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS), poté se Čaputová zúčastní slavnostního shromáždění ke 100. výročí přijetí československé ústavy.

Reklama

Doporučované