Hlavní obsah

Středočeský krajský úřad doporučí obcím omezovat odběry vody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Středočeský krajský úřad zřejmě v nejbližší době doporučí obcím, aby omezovaly odběry vody k užitkovým účelům. Důvodem je dlouhodobé sucho.

Článek

Zásoba povrchové vody ve vodárenských nádržích je ale dostatečná, informovalo hejtmanství na svém webu.

Krajský úřad uvedl, že dosud žádné doporučení obcím nevydával, vzhledem ke zhoršující se situaci tak ale v nejbližších dnech učiní. Region se podle něj potýká se stavem hydrologického sucha. „Nicméně zásoba povrchové vody ve vodárenských nádržích je v současné době dostatečná a je možné ji odebírat v požadovaném rozsahu. Nejsou ani zaznamenány problémy s jakostí vody ve vodárenských nádržích,“ dodal.

Podle úřadu platí opatření obecné povahy vydaná loni v červenci městskými úřady v Rakovníku a Hořovicích na Berounsku, která zakazují odběr povrchových vod pro mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění nádrží a bazénů ve správním území těchto obcí s rozšířenou působností. Zákolany na Kladensku a Lichoceves a Svrkyně u Prahy v podobné době zakázaly odběr povrchových vod ze Zákolanského potoka na svém katastrálním území. Lešany na Benešovsku letos chtějí od května do konce září omezit vyhláškou používání pitné vody z veřejného vodovodu.

Ministr životního prostředí Richard Brabec ve středu uvedl, že zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v 80 procentech zdrojů podzemní vody. Situace je podle něj katastrofická. Do letošního roku vstupuje země v horší kondici než do několika posledních let, která byla následně označená za velmi suchá. Kvůli kumulaci srážkového deficitu a zvyšující se teplotě jde o situaci, kterou předchozí generace nezažily.

Reklama

Související témata:

Doporučované