Hlavní obsah

Středozápad Spojených států zasáhla rekordní meteorologická bomba

Rekordně silný vítr útočí na střed USA.Video: Twitter.com

 

Reklama

Úkaz, který vzniká rapidním poklesem tlaku vzduchu, na středozápad Spojených států přinesl sněhové vánice, vyvrácené stromy i záplavy.

Článek

Sněhem a silným větrem, který rychlostí 161 km/h překračuje dosud zaznamenané rekordy, útočí na střed Spojených států meteorologická bomba. Mimotropická tlaková níže, která vzniká náhlým poklesem tlaku, za sebou nechala desítky tisíc lidí bez elektřiny. Neobvyklý meteorologický jev už má i dvě oběti – člena dálniční policie z Denveru, který zemřel ve službě, a strážníka z Texasu, píše server televize CNN.

Epicentrem bouře byly státy Iowa a Nebraska, kde se potýkají s masivními záplavami. Oproti tomu v Coloradu vítr vyvracel stromy a města zasáhly sněhové vánice. Bomba ale nekončí, podle předpovědí bude postupovat dále na sever do Kanady, píše The Washington Post.

Silný vítr, který ji provází, by se podle CNN mohl přeměnit i v ničivé vzdušné víry, až tornáda. Varování vydaly státy Arkansas, Mississippi a Tennessee.

Zhruba 200 tisíc lidí z Colorada a Texasu zůstalo bez elektřiny, úřady také přistoupily k uzavření veřejných škol, mimo jiné kvůli „špatné sjízdnosti cest“. Na dálnicích zůstalo uvězněných několik stovek aut. „Zhruba 1 100 uvězněných lidí čekalo na evakuaci až sedm hodin,“ řekla pro CNN Jacqueline Kirbyová, mluvčí kanceláře šerifa v El Pasu.

Letiště zrušila zhruba 3 700 letů, 2 700 nich mělo zpoždění, nejhorší byla situace na letišti v Denveru, kde došlo k uzavření všech ranvejí. Na některých místech byla bouře tak silná, že hasiči museli zachraňovat policisty.

Reklama

Související témata:

Doporučované