Hlavní obsah

Při přestřelce s policií zemřel student střední školy v Tennessee

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V prostorách střední školy Austin-East Magnet High School ve městě Knoxville v americkém státu Tennessee se v pondělí strhla přestřelka s policií, při níž zemřel student a jeden ze zasahujících policistů utrpěl vážná zranění.

Článek

O události na svém twitterovém účtu informovalo policejní oddělení města Knoxville, kde k činu došlo. Původně se hovořilo o několika lidech zasažených kulkami a o zatčeném člověku.

Policie uvedla, že kolem 15:15 místního času (21:15 SELČ) obdržela hlášení, že se v budově školy pohybuje člověk se zbraní. Po příjezdu strážníků se tato osoba schovávala na toaletě a policisté jí přikázali, aby vyšla ven.

Jelikož podezřelý neuposlechl, tak policisté vstoupili dovnitř. Útočník v tu chvíli začal střílet a jednoho ze strážníků trefil do stehna. Policisté palbu opětovali a podezřelého zastřelili. Později oznámili, že se jednalo o jednoho ze studentů školy, blíže jej však neidentifikovali. Motiv jeho jednání je zatím neznámý.

Úřady po přestřelce školu uzavřely a rodiče si chodili vyzvedávat děti na hřiště u zadní části budovy. Poraněný policista byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, podle lékařů však není v ohrožení života.

„Je při vědomí a v dobré náladě (…). Bude v pořádku. Poděkovala jsem mu za to, že riskoval svůj život, aby ochránil studenty a zaměstnance ve škole. Řekl, že je raději raněný on, než aby se něco stalo někomu jinému,“ řekla televizi CBS News starostka Knoxvillu Indya Kincannonová.

Událost nadále vyšetřují místní úřady, pomáhají jim rovněž odborníci z federálního Úřadu pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny (ATF).

K situaci se už stihl vyjádřit také guvernér státu Bill Lee, který označil událost za „velmi obtížnou a tragickou“. Na brífinku, kde se měl věnovat vzdělávání obecně, vyzval k modlitbám za ty, které situace nějakým způsobem zasáhla.

Minulý týden guvernér Lee podepsal zákony, díky nimž se Tennessee stane zatím posledním státem, který umožní většině dospělých nosit u sebe krátkou zbraň už ve věku 21 let, a to bez povolení. Zákon by měl vstoupit v platnost 1. července, píše AP.

Čtvrť Austin-East je letos otřesena násilnostmi s použitím střelných zbraní. Podle místních médií tam v posledních měsících při střeleckých incidentech zemřeli čtyři studenti střední školy.

Spojené státy se v posledních týdnech potýkají se sérií velkých střeleckých útoků. Minulý týden zaútočil na továrnu v Texasu jeden její zaměstnanec, zabil jednoho člověka a šest dalších zranil. Osm lidí zemřelo v polovině března při útocích na tři masážní a kosmetické salony v okolí Atlanty, asi o týden později pak v supermarketu ve městě Boulder v Coloradu přišlo při střelbě o život deset lidí. Začátkem dubna zemřeli čtyři lidé po útoku na realitní kancelář ve městě Orange v Kalifornii.

Reklama

Související témata:
Knoxville

Doporučované