Hlavní obsah

Smrtící střelba byla finále spletitého příběhu. Muž je podezřelý z více činů

Foto: Twitter Policie ČR

Muž podezřelý ze zastřelení úřednice v Praze.

Reklama

Policistům se podařilo zadržet muže, kterého podezírají ze zastřelení úřednice. Pátrali po něm od minulého týdne.

Článek

Dramatické pátrání po střelci, který v úterý dopoledne zastřelil zaměstnankyni úřadu práce v Praze, skončilo odpoledne v centru hlavního města, v Palackého ulici.

Policisté tam zpacifikovali podezřelého, který měl u sebe nelegálně drženou zbraň.

Tragické úterý ale bylo podle všeho jen finále spletitého příběhu. Záhy po střelbě na úřadu práce policisté získali podezření, že za útokem stojí 66letý Jiří D., kterého od minulého týdne hledají v souvislosti s jinými trestnými činy.

Později policejní mluvčí Eva Kropáčková podle ČTK potvrdila, že zadržený je skutečně mužem, po kterém policisté pátrali.

První skutek, ze kterého policie muže podezírá, se odehrál v pátek. Podle serveru Echo 24 se objevil na parkovišti firmy Aero Vodochody ve středočeské Odoleně Vodě, kde dříve pracoval. Počkal si na bývalou kolegyni a polil ji kyselinou.

Muž měl s bývalým zaměstnavatelem dlouholetý spor. Poté co mu skončila smlouva, o firmě začal zveřejňovat pomlouvačná videa a články na internetu. Jak informoval web iDnes.cz, před rokem Městský soud v Praze rozhodl, že se musí firmě za pomluvy a urážky omluvit.

Otevřený účet

U soudu podle serveru Echo vypovídala i žena, která se měla stát cílem útoku kyselinou. Tehdy uvedla, že muž jí posílal milostné e-maily, sledoval ji a pak i vyhrožoval. Znalci ho ale tehdy nevyhodnotili jako nebezpečného pro okolí.

Po rozhodnutí soudu podle serveru iDnes.cz na adresu kolegyně uvedl, že má u něho „otevřený účet, který jí jednou sečte“.

Po pátečním činu začali po muži pátrat policisté, v sobotu se pokusili dostat do jeho bytu v domě v pražské Libni. U dveří ale vybuchla nastražená výbušnina, jeden z policistů utrpěl zranění sluchu.

V úterý pak přišla o život úřednice z pobočky úřadu práce v Bělehradské ulici. Podezřelý přišel přímo na úřad a ženu postřelil, zemřela později v nemocnici. Muže pak dopadla policie o několik hodin později.

Podle serveru Blesk.cz měl i s touto ženou spory. Po internetu koluje video, ve kterém je úřednici vyhrožováno zabitím, protože mu nepřiznala podporu a vyřadila ho z evidence uchazečů o zaměstnání.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský pak v souvislosti s tímto případem na sociálních sítích zmínil, že v Holešovické tržnici bylo nalezeno ve skladu několik rozbušek.

Policisté zatím nechtějí o motivech činů spekulovat. „Budeme zjišťovat motiv činu a činů předešlých. Na hodnocení pohnutek, zda byla msta dalším motivem nebo zda hrozilo další nebezpečí, na to je ještě příliš brzy,“ uvedl šéf pražské policie Tomáš Lerch.

Reklama

Související témata:

Doporučované