Hlavní obsah

Střelec z Paříže dostal 20 let za pokus o vraždu policistů

Salah Abdeslam byl odsouzen na dvacet let.Video: Vojtěch Gavriněv, Reuters

 

Reklama

Belgický soud odsoudil teroristu, který se zúčastnil pařížského útoku v roce 2015. Salah Abdeslam, jediný terorista, který přežil zásah policejních sil, byl shledán vinným z pokusu o vraždu.

Článek

Na 20 let poslal belgický soud do vězení Salaha Abdeslama, kterého krátce předtím uznal vinným z pokusu o vraždu tří belgických policistů v březnu 2016. Z podílu na teroristických útocích v Paříži v roce 2015, které jako jediný z podezřelých přežil, by se měl Francouz marockého původu u francouzského soudu zodpovídat až v roce 2020. Kromě Abdeslama soud do vězení na 20 let poslal dnes také dalšího obžalovaného islamistu Sofiana Ayariho.

Ani jeden z obžalovaných, kteří byli uznáni vinnými z pokusu o vraždu „s teroristickým charakterem” a nedovoleného držení střelných zbraní, si dnes rozsudek do soudní síně vyslechnout nepřišel. Abdeslam je ve vazbě na severu Francie, kde očekává začátek procesu kvůli teroristickým útokům v Paříži z roku 2015, které připravily o život 130 lidí.

Uložením dvacetiletého trestu soud vyhověl žádosti státního zastupitelství. Žádost obhajoby, aby Abdeslama a Ayariho zprostil obžaloby z procesních důvodů, soudkyně odmítla již na počátku čtení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Doporučované