Hlavní obsah

Strojové učení či analýza dat. Microsoft spustil cloud pro banky a průmysl

Foto: Pixabay.com

Microsoft je v současnosti největším poskytovatelem cloudových řešení na světě.

Reklama

Technologická společnost Microsoft oznámila spuštění tří nových cloudových platforem pro průmyslové firmy, finanční firmy a neziskovky.

Článek

Společnost Microsoft oznámila, že nabídne zákazníkům tři novinky: cloudový systém pro finanční služby, pro průmyslové podniky a pro neziskové organizace. Jedná se o doplnění dosavadní nabídky „cloudů na míru“.

„Od roku 2014 dodáváme cloudové řešení pro americkou vládu a loni jsme uvedli novou nabídku speciálně vytvořenou pro maloobchod a zdravotnictví. V návaznosti na to dnes ohlašujeme cloud pro finanční služby, průmysl a neziskový sektor,“ uvedl šéf Microsoftu Satya Nadella.

Microsoft reaguje na rychlý přechod k digitalizaci, s nímž se musí od začátku pandemie covidu-19 potýkat vlády, jednotlivci i soukromé společnosti. Každá platforma má ulehčit správu dat a jejich využití.

V bankovnictví už některé nové funkce zkoušejí banky, jako například nizozemská ABN Amro či kanadská finanční a pojišťovací skupina Manulife. Microsoft vyvinul tzv. manažer půjček, který umožní rychlejší poskytování půjček. Podobné nástroje vyvíjí řada bankovních skupin. V průmyslu má cloudové řešení pak pomoci lépe analyzovat a zpracovávat data, umožňovat internet věcí, strojové učení či využití umělé inteligence.

V Česku se využití cloudu rozjíždělo pomaleji kvůli malému povědomí o službě a nedostatečné infrastruktuře pro přenos dat. V současnosti však cloud využívají organizace bez ohledu na velikost či zaměření. „Část z nich už je dokonce ve stavu ‚cloud only‘, naprostá většina však jde cestou hybridní – kombinací zaběhnutého lokálního řešení s možnostmi, které plnými hrstmi nabízí cloud,“ říká pro SZ Byznys Darina Vodrážková, šéfka firmy Daquas, která je 29 let partnerem společnosti Microsoft.

Přínosy cloudu jsou zejména v oblasti bezpečnosti a nákladů. Firmy si často nemohou dovolit ochránit dostatečně svá data lokálně, takže je svěří cloudu, což je o dost levnější. „Firmy u nás nicméně často nejprve zamíří nikoli k mezinárodním cloudovým hráčům, jako je Microsoft či Google, v oblasti serverů pak Amazon či IBM, ale k lokálním společnostem poskytujícím hostovaná řešení, jako je O2, T-Mobile či Aricoma ze skupiny KKCG. Obecně mnozí zákazníci z postsocialistických zemí ještě stále více důvěřují dodavateli, na kterého si mohou ‚osobně došlápnout‘,“ dodává Vodrážková.

Této potřebě ale Microsoft dokázal vyjít vstříc díky své partnerské síti, která se v modelu Cloud Solution Provider stává prostředníkem, nositelem myšlenky, správné implementace a podpory zákazníků.

Podle společnosti Buy Stock byl loni Microsoft v oblasti cloudu nejúspěšnější na světě. Jeho příjmy z tohoto odvětví dosáhly 59,5 miliardy dolarů (asi 1,3 bilionu korun). To je více, než zvládla konkurence Amazonu a Googlu, které dohromady utržily 58,4 miliardy dolarů.

Co je cloud

Tímto termínem se označuje globální síť serverů, z nichž každý má svoji funkci. Cloud není fyzický objekt, ale rozsáhlá síť vzájemně propojených vzdálených serverů po celém světě, které fungují jako jeden ekosystém. Tyto servery jsou navržené buď k ukládání a správě dat, spouštění aplikací, nebo doručování obsahu a služeb, jako je streamování videí, webová pošta, kancelářský software nebo sociální média. Místo přistupování k souborům a aplikacím z místního nebo osobního počítače k nim přistupujete online z jakéhokoli zařízení s podporou internetu – informace tak budou dostupné kdekoli a kdykoli je budete potřebovat.

Firmy k nasazování cloudových prostředků používají čtyři různé metody. Existuje veřejný cloud, který sdílí prostředky a nabízí služby veřejnosti přes internet, privátní cloud, který není sdílený a nabízí služby přes privátní interní síť obvykle hostovanou místně, hybridní cloud, který sdílí služby mezi veřejným a privátním cloudem v závislosti na jejich účelu, a komunitní cloud, který sdílí prostředky jenom mezi organizacemi, jako tomu je v případě vládních institucí.

Zdroj: Microsoft Azure

Reklama

Doporučované