Hlavní obsah

Strom roku, jabloň u Lidmanů na Náchodsku, se dočkal odborné péče

Foto: Evropský strom roku

Ilustrační foto.

Reklama

Jabloň u Lidmanů v Machovské Lhotě na Náchodsku, která zvítězila v loňském ročníku ankety Strom roku, ošetřil arborista. Cílem je zhruba pětasedmdesátiletý strom zachovat a podpořit místní ovocnářskou tradici.

Článek

Strom má dutý kmen, přesto stále plodí. Z ořezaných větví vzniknou rouby pro další jabloně, sdělili zástupci arboristické firmy a Nadace partnerství, která anketu Strom roku pořádá.

Jabloň se zakřiveným kmenem u penzionu s restaurací U Lidmanů v Machovské Lhotě, která je částí obce Machov na Náchodsku je v pořadí devatenáctým Stromem roku. Jabloň přihlásila do soutěže Místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů. Strom, kožená reneta zimní, je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje.

Podle arboristů je jabloň vitální jedinec se silně zhoršeným zdravotním stavem. Původně šlo o dvojkmen, přičemž jeden z kmenů se v minulosti odlomil a slabší nakloněný zůstal. Po odlomení vznikla v kmeni dutina, která má přímý vliv na celkovou statiku stromu.

„Je s podivem, že strom s tak poškozenou bází zůstal a nezlomil se úplně. Jsem vděčný za to, že se toho tady mohu účastnit,“ řekl arborista Václav Štojdl z firmy Prostrom Bohemia, která vítězům soutěže zajišťuje sponzorsky odbornou péči.

Ke zlepšení statiky stromu má přispět podpěra z akátového dřeva na kamenných podkladech a redukční řez v části koruny. „Řez neprovádíme sadařským způsobem, snahou je podpořit a zlepšit celkovou statiku. Věřím, že strom bude perspektivní do budoucna a bude i nadále sloužit k setkávání lidí,“ řekl Štojdl.

Prořezané větve dostanou nové využití, rouby budou k dispozici všem zájemcům. „Rouby z jabloně u Lidmanů jsou pro mě impulsem k navázání na tradici, můj děda rouboval nejen jabloně v širokém okolí. Nevím o nikom v Polici nad Metují, kdo by roubování ještě uměl,“ uvedla Martina Frydrychová, která se chystá nabídky využít.

V loňském zpoplatněném hlasování se vybralo 180.000 korun, které Nadace Partnerství přerozdělí zpět místním komunitám v podobě grantu na výsadbu nebo ošetření stromů. Kancelář Místní akční skupiny plánuje v Machovské Lhotě vysadit další stromy. „Za dvě dekády historie ankety se podařilo pro stromy získat přes 2,7 milionu korun. Strom roku tak není jen o soutěžení a sbírání hlasů, ale hlavně o ochraně českého přírodního dědictví a sázení budoucnosti toho příštího,“ uvedla Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem soutěže je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí. Své tipy do letošní jubilejního 20. ročníku lidé mohou posílat na www.stromroku.cz, do konce dubna.

Jabloň u Lidmanů v anketě o Evropský strom roku 2021 skončila mezi 14 finalisty sedmá. Vítězem se stal tisíc let starý dub cesmínový rostoucí v severním Španělsku .

Reklama

Doporučované