Hlavní obsah

Student se zabil po nezdařené investici. Rodiče ze smrti viní aplikaci

Foto: https://pixabay.com/cs/

Komunikace ze strany Robinhood byla zavádějící, protože Alex ve skutečnosti žádné peníze nedlužil,“ cituje server CNN žalobu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na investiční aplikaci Robinhood padla žaloba. Podala ji rodina mladého investora, který si po neúspěšném obchodování vzal život. Domníval se, že má dluh ve výši statisíců dolarů, i když ve skutečnosti nic nedlužil.

Článek

Oblíbená aplikace pro amatérské investory Robinhood čelí žalobě, že je zodpovědná za smrt dvacetiletého amerického studenta Alexandra Kearnse. Loni v létě pomocí aplikace investoval. Později ve svém účtu našel informaci, že jeho finanční bilance je záporná a myslel si, že společnosti dluží částku 730 000 dolarů (15,5 milionu korun), i když to nebyla pravda - zřejmě o šlo o chybu v aplikaci. Od zákaznické podpory však tuto informaci nezískal a podle názoru rodiny v panice z toho, že částku nedokáže splatit, spáchal sebevraždu.

Rodiče a sestra zesnulého Kearnse teď obvinili aplikaci Robinhood, že nalákala k velkému risku amatérské investory, jako byl jejich syn. Podle nich investiční platforma zapojila do obchodování se sofistikovanými finančními nástroji lidi, kteří k tomu nemají potřebné zkušenosti a vědomosti.

Kearns prostřednictvím aplikace nakupoval opce, což je vysoce riskantní finanční nástroj. Když zjistil, že se jeho bilance ocitla v mínusu, zpanikařil, protože tolik peněz neměl. „Komunikace ze strany Robinhood byla zavádějící, protože Alex ve skutečnosti žádné peníze nedlužil,“ cituje server CNN žalobu, kterou v pondělí podali Kearnsovi rodiče Dan a Dorothy a sestra Sydney.

Aplikace Robinhood se schovává za heslo „Všichni jsme investoři“ a jejím cílem je umožnit komukoliv nakupovat a obchodovat s akciemi. „Robinhood vybudoval svoji obchodní platformu tak, aby vypadala podobně jako videohra a lákala mladé uživatele,“ stojí v žalobě.

Kromě zodpovědnosti za smrt obviňuje rodina Robinhood také z nekalých obchodních praktik. Náhrada škody, kterou žalující požadují, bude stanovena později.

Pozůstalí z tragédie viní hlavně zákaznickou podporu. I když ji Kearns žádal o vysvětlení, nedostal žádnou odezvu. „Robinhood se nikdy neobtěžoval vysvětlit to Alexovi nebo reagovat na jeho stále zoufalejší prosby o pomoc,“ popisuje žaloba.

„Smrt Alexe Kearnse nás zničila,“ uvedl v prohlášení Robinhood. „Zůstáváme odhodláni dělat z Robinhood místo, kde se můžeme učit a zodpovědně investovat.“

V reakci na žalobu začal Robinhood poskytovat více vzdělávacích materiálů a také upozorňuje na rizika spojená s investováním. V prosinci také zřídil živou hlasovou podporu pro uživatele a do budoucna plánuje další vylepšení.

Tato tragédie ukazuje potenciální nebezpečí, které s sebou může nést rozmach volného obchodování. Z velké části ho spustila společnost Robinhood, která se během pandemie těšila velkému růstu, podobně jako další online platformy na investování.

Reklama

Doporučované