Hlavní obsah

Studenti navrhovali bankovky, jedna vyjde jako pamětní list

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

S tím, jaké studenti umělecké školy navrhli bankovky a jak si představují osobní doklady budoucnosti, se mohou lidé seznámit na výstavě v České národní bance.

Článek

Výstava Lidé a peníze je přístupná v bance v ulici Na Příkopě ode dneška do 18. prosince. Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) se podobou bankovek a dokladů zabývali u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Podle jednoho z návrhů vydá Státní tiskárna cenin emisi pamětních bankovek.

Škola navázala spolupráci se Státní tiskárnou cenin a studenti začali na návrzích pracovat v zimním semestru 2018/2019. Úkol „Nová emise českých bankovek“ sestával z návrhů kompletní sady šesti českých bankovek o nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1000, 2000 a 5000 korun. Každou sérii mělo spojovat téma, vyplývající z obecně snadno identifikovatelných symbolů státní identity.

„Tento úkol je velmi komplexní a také velmi nelehký. Propojuje ilustraci, typografii a práci s ochrannými prvky. Musí se navrhovat již s vědomím tisku, který se od standardních tiskovin podstatně liší. Složité bylo také propracování ikonografie natolik, aby bankovky působily jednotně, ale na první pohled byly snadno rozlišitelné,“ přiblížil navrhování vedoucí Ateliéru tvorby písma a typografie Radek Sidun.

Sérii návrhů studenta Tuan Vuong Tronga se rozhodla Státní tiskárna cenin vydat jako kolekci pamětních listů. Za nosné téma si vybral období posledních 100 let českého designu a s ním spojené ikonické předměty, které se proslavily doma i v zahraničí. Je to třeba keramická kubistická dóza Krystal Pavla Janáka nebo červený nafukovací buvol, navržený v 70. letech Libuší Niklovou.

Druhým zadáním, které studenti ve spolupráci se Státní tiskárnou cenin řešili, byly osobní doklady budoucnosti. Mladí grafici měli modernizovat, ale především vizuálně sjednotit celou sérii dokladů čítající občanský a řidičský průkaz, cestovní pas a první část osvědčení registru vozidel. Studenti v doprovodných textech uvádějí, že těžký úkol byl třeba zvolit takové písmo, aby bylo čitelné a zároveň mohlo být na celé sérii dokladů stejné. Nebáli se ani barev a v jedné ze sérií návrhů se jednotlivé doklady liší právě zejména barevným provedením.

Reklama

Doporučované