Hlavní obsah

Nebude to zadarmo, změny klimatu přinesou škody. Studenti znovu protestují

Organizátoři protestu pozvali na stávku zástupce každého poslaneckého klubu, aby přednesli krátký projev.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za aktivnější přístup politiků k ochraně klimatu a snižování emisí protestují v České republice školáci ve zhruba 15 městech. V Praze se středoškoláci podobně jako v březnu a na začátku května sešli dopoledne na Malostranském náměstí.

Článek

V desítkách zemí po celém světě studenti znovu stávkují a demonstrují za lepší ochranu klimatu v rámci iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Mladí lidé od loňského září v pátečních dnech stávkují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové. Na dnešní akci aktivisté na webu iniciativy do čtvrtečního večera registrovali 1 623 protestů ve 119 zemích včetně Česka.

„Lidé mají podle všeho úžasnou schopnost na hrozné věci zapomínat a vést dál každodenní život. Dospělí ale musí začít jednat,“ řekla agentuře Reuters 16letá Helena Marschallová, která koordinuje protest ve Frankfurtu, finančním centru Německa.

„Jestliže teď nezačneme jednat, brzy dosáhneme bodu zvratu našeho klimatického systému a potom už nebude cesty zpět,“ dodala Marschallová, která na čtvrteční výroční schůzi vedení Deutsche Bank lobbovalo za to, aby se společnost zbavila podílů v odvětvích, která znečišťují životní prostředí.

Organizátoři protestu v ČR tentokrát pozvali na stávku zástupce každého poslaneckého klubu. Dana Balcarová (Piráti), František Talíř (kandidát do europarlamentu za KDU-ČSL), Vojtěch Weiss s Jiřím Pospíšilem (TOP09) a Petr Hlubeček (STAN) vystoupili s krátkými projevy. Zástupci ANO, ODS, SPD, KSČM a ČSSD vůbec nedorazili.

Několik řečníků zmínilo uhelnou elektrárnu Počerady, se kterou státní podnik ČEZ do budoucna zřejmě nepočítá. Podle Jiřího Pospíšila je třeba elektrárnu odstavit, nikoliv prodat soukromému vlastníkovi.

Bývalý předseda Českého svazu ochránců přírody Bedřich Moldan připomněl, že plán na omezení zvýšení teploty planety o dva stupně Celsia bude složité, ne-li nemožné dodržet. Podle Moldana je nutné přijmout mnoho dílčích opatření, která jen těžko hledají politickou podporu, jako je omezení letecké dopravy zdaněním leteckého benzinu.

„Ono to opravdu nebude zadarmo. Změny klimatu přinesou škody. Hlavně to ale bude stát změny v celém životním stylu, konec levných letenek do Londýna nebo kamkoliv, prostě tudy cesta opravdu nevede,“ varoval Moldan.

Podle středoškoláků by politici měli začít řešit klimatické změny s vědci a prosazovat aktivní opatření ke snižování emisí. Vláda sice v březnu po jejich první stávce informovala Poslaneckou sněmovnu o svém postoji k těmto věcem, z jednání ale podle zástupců protestujících nevyplynulo nic konkrétního.

Příští stávku a s ní související protest chystají studenti na 7. červen.

Thunbergová se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.

Reklama

Doporučované