Hlavní obsah

Lennonova zeď už nezobrazuje ikonického muzikanta. Vyzývá k řešení klimatické nouze

Lennonova zeď má novou tvář. Aktivisti ji využili k upozornění na klimatickou nouzi.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezinárodní hnutí Extinction Rebellion, které stojí za masivními protesty v Londýně, o sobě dnes dalo vědět i v Praze. Jeho česká odnož kompletně přemalovala Lennonovu zeď. A chystá i další protesty.

Článek

Z Lennonovy zdi, oblíbené turistické atrakce, na kterou může každý psát, malovat a sprejovat, jak se mu zlíbí, na velikonoční pondělí zmizel Lennonův obličej. Místo toho teď symbolický objekt v centru Prahy pokrývá sousloví „klimatická nouze“ a řada dalších obdobně laděných nápisů v češtině i angličtině. Kolemjdoucí by měly vyzývat k řešení stupňující se klimatické změny a k záchraně planety.

Za změnou stojí aktivisti z českého spolku Limity jsme my a mezinárodního hnutí Extinction Rebellion. To má odnože v mnoha zemích a celému světu klade ucelené požadavky. „První cíl je, aby vláda i média mluvily pravdu a v podstatě nám nalily čistého vína,“ uvedl tiskový mluvčí Extinction Rebellion Arne Springorum. „Už 30 let o změně klimatu mluvíme – ne my, ale vědci – žádná fakta se prakticky nezměnila,“ dodal.

Druhým požadavkem je, aby vláda nařídila právně závazná pravidla k dosažení nulových uhlíkových emisí do roku 2025. „Zní to šíleně, jsme si toho vědomi, ale tohle číslo vychází z toho, že jsme západní svět a že si to můžeme dovolit,“ vysvětlil Seznamu Springorum.

Hnutí chce zároveň vytvořit takzvané Shromáždění občanů. To by mělo dohlížet na zavádění změn a činit mnohdy nepopulární rozhodnutí, kterým se politici podle aktivistů vyhýbají.

Přemalování Lennonovy zdi představuje první ze série protestů za záchranu planety. „Prakticky chceme donutit města Prahu a Brno, aby spolu soupeřila o to, kdo dřív vyhlásí stav klimatické nouze,“ tvrdí členka hnutí Extinction Rebellion Veronika Fuxová. „Zatím to vypadá, že žádné reakce na naše hnutí moc nejdou, takže budeme asi postupně přitvrzovat,“ dodává.

Další protest se má konat ve čtvrtek v budově Nové radnice na Mariánském náměstí, kde budou pražstí zastupitelé jednat o mitigačních a adaptačních opatřeních proti dopadům změn klimatu. Půjde o takzvaný „die-in“ – aktivisti si lehnou na zem a budou předstírat, že jsou mrtví.

Reklama

Doporučované