Hlavní obsah

Studenti simulovali volby do europarlamentu, vyhráli to u nich Piráti

Foto: Člověk v tísni

Tak vybírali studenti. Do projektu se zapojilo 18 758 studentů starších patnácti let z 246 škol.

Reklama

Studentské volby do Evropského parlamentu se odehrály v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

Článek

Středoškolští studenti starší patnácti let si mohli v úterý a čtvrtek vyzkoušet volby, které Čechy teprve čekají. Volby do Evropského parlamentu se odehrají za čtrnáct dní, vybírat se bude příštích 21 europoslanců či europoslankyň.

Volby „nanečisto“ organizovala společnost Člověk v tísni, hlasovalo v nich 18 758 studentů z 246 škol.

Pokud by šlo o reálné volby, studenti by do Bruselu (resp. Štrasburku) poslalo zástupce sedmi stran či hnutí.

Nejlépe si u středoškoláků vedli Piráti (24,48 % odevzdaných hlasů), následovaní STAN s regionálními partnery a TOP 09 (12,06 % odevzdaných hlasů) a brněnským recesistickým hnutím „ANO, vytrollíme europarlament“.

Favorit voleb, hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše, překonal pětiprocentní hranici jen těsně (5,30 % odevzdaných hlasů). Podrobněji v úvodní grafice.

Ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před sedmi lety inicioval, soudí, že podpora recesistů může být z části omylem. „Název recesistického uskupení začíná stejnými třemi písmeny jako u vládního politického hnutí. Je možné, že to některé náctileté voliče zmátlo.“

Upozornil také na zajímavost, která souvisí s podporu Starostů, již kandidují spolu s TOP 09. „U nich je celorepublikově největší rozdíl při srovnání výsledků mezi jednotlivými typy škol, tedy mezi gymnázii a odbornými školami, a mezi Prahou a regiony.“

Detailní zprávu ke studentským volbám si můžete projít zde (externí odkaz).

Reklama

Související témata:

Doporučované