Hlavní obsah

Studentský dokument (S)dělení lidu ukazuje, jak přemýšlejí čeští voliči

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Studenti politologie z brněnské Masarykovy univerzity natočili sérii dokumentů o voličích čtyř nejsilnějších českých politických stran.

Článek

(S)dělení lidu má ukázat, jak voliči přemýšlejí a podle čeho se rozhodují. První dva díly o voličích Pirátů a ODS budou mít premiéru v úterý v 17:30 v brněnském kině Scala.

Premiéru dokumentárního cyklu tvůrci záměrně naplánovali těsně před volbami, protože tehdy se lidé o politiku zajímají nejvíc. „Zdálo se nám, že pořád slýcháme jen názory politiků, a jediné, co o voličích víme, jsou grafy předvolebních průzkumů. Rozhodli jsme se tedy zjistit, co si o politice myslí a proč volí tak, jak volí,“ řekli autoři dokumentu Martin Basel a Václav Šmatera.

Zjistili například, že pro voliče ODS jsou nejdůležitější ekonomická témata. „Co je překvapivé, voliči ODS se liší od straníků, pokud jde o přístup k Evropské unii. Politici jsou spíše skeptičtí, kdežto jejich voliči jsou častěji eurooptimističtí,“ uvedl Šmatera. Zároveň jsou to podle něj lidé, kteří stranu volí dlouhodobě. Ale třeba v kulturních otázkách, jako je manželství stejnopohlavních párů, nejsou nijak vyhranění.

Naopak pro voliče Pirátů je zásadní zavedení sňatků stejnopohlavních párů nebo ochrana životního prostředí. Jsou to většinou mladí lidé mezi 18 a 35 lety. Podle tvůrců tito voliči zdůrazňují, že Piráti jsou noví a nemají korupční problémy z minulosti. „Zároveň akcentují, že je potřeba, aby se politika změnila zevnitř. A Piráti pro ně tuto změnu reprezentují,“ uvedli autoři. V čem se podporovatelé obou stran shodují, je velká nechuť k předsedovi hnutí ANO a současnému premiérovi Andreji Babišovi.

Práci konzultovali s volební geografem Michalem Pinkem a děkanem fakulty sociálních studí Stanislavem Balíkem. Podle průzkumů veřejného mínění vybrali co nejtypičtější voliče, aby byl dokument vypovídající. „Když voličům určité strany ukážeme, jak přemýšlí ti, co volí někoho jiného, doufáme, že to pomůže většímu pochopení částí společnosti navzájem. Myslíme si, že to je úkol sociálních věd. Pomáhat společnosti, aby rozuměla sama sobě,“ uvedl Šmatera.

V pondělí 4. října pak mladí politologové plánují první dva díly cyklu umístit na facebookový profil dokumentu, aby si ho mohl pustit kdokoli. Následovat budou přednášky na středních školách a crowfundingová kampaň na zaplacení zbývajících dvou dílů o voličích ANO a SPD. Měly by vyjít koncem podzimu.

Reklama

Doporučované