Hlavní obsah

Sucha a mrazy ženou cenu kávy nahoru. Může zdražit i šálek espressa

Foto: Cafe Eternity, Seznam Zprávy

Na kávovou produkci mohou mít mrazy větší dopad než sucha, protože je keře nemusí přežít.

Reklama

Cena brazilské kávy se zvedá a její růst ještě nezastavil. Pohánějí ho sucha a mrazy, které však ničí tamní úrodu. Zdražení se již projevuje na burze, později ho pocítí i konzumenti, kteří za šálek kávy zaplatí víc než doposud.

Článek

Brazílie vypěstuje zhruba třetinu celosvětové produkce kávy. Letos jí však bude méně, protože část úrody na začátku roku zasáhla sucha a nyní čelí mrazům. Cena kávy odrůdy Arabica proto roste a do budoucna to mohou pocítit i její konzumenti.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K takovým výkyvům počasí došlo v Brazílii poprvé od roku 1996. Mrazy zasáhly přibližně 150 až 200 tisíc hektarů kávových plantáží. „Týká se to přibližně 21 procent aktuální sklizně kávy v Brazílii což je ohromné množství a burza na to reagovala obrovským cenovým skokem,“ popisuje situaci ředitel pražírny kávy Mama Coffee a sedmi pražských kaváren Daniel Kolský.

Trvá minimálně tři až čtyři roky, než je keř kávovníku schopen plodit, tedy není to něco, co se dá obratem nahradit.
Daniel Kolský, ředitel pražírny Mama Coffee a sedmi pražských kaváren

Na kávovou produkci mohou mít mrazy větší dopad než sucha, protože je keře nemusí přežít. „Je potřeba si uvědomit, že trvá minimálně tři až čtyři roky, než je keř kávovníku schopen plodit, tedy není to něco, co se dá obratem nahradit,“ vysvětluje Kolský.

Nízké teploty zasáhly oblast od nejjižnějšího brazilského státu Rio Grande do Sul až po severní část São Paula. Produkci kávy, kterou odebírá pražírna Mama Coffee tak výkyvy počasí příliš neovlivnily. „Konkrétně na farmách našich kolegů a přátel v oblasti Alta Mogiana nebyl dopad až tak katastrofický, ale je potřeba k tomu doplnit slovo zatím,“ říká Kolský.

Cena brazilské kávy je aktuálně nejvyšší za šest a půl roku. Stoupla zhruba o 35 procent během několika dní. „Otázkou je, zde je tato cena udržitelná, protože aktuálně je ve skladech poměrně hodně kávy z předchozích sklizní. Momentální cena kávy na burze je tedy pouze jeden z ukazatelů,“ říká Kolský.

Situace se ještě může výrazně zdramatizovat, což by pak znamenalo i další růst.
Daniel Kolský, ředitel pražírny Mama Coffee a sedmi pražských kaváren

V pondělí ceny kávy na burze prudce rostly. Cena zářijového kontraktu stoupla až o 13 procent na 2,152 dolaru (47 korun) za libru, což je nejvíce od roku 2014.

Podle Kolského se růst ceny ještě nezastavil. Předpověď počasí na tento týden hlásí další mrazy, které by mohly cenu kávy ještě zvednout. „Situace se ještě může výrazně zdramatizovat, což by pak znamenalo i další růst,“ varuje Kolský.

Za běžných okolností se v podobných situacích cena kávy většinou vrací v následujícím roce do normálu. Ten letošní však ovlivňuje i pandemie koronaviru. „Kombinace nevídaného sucha v Brazílii, útoků sarančat v Africe a pandemie je velice unikátní, a proto bych se nedivil, pokud bychom byli svědky dlouhodobější změny,“ říká majitel a ředitel prodejny kávy Čerstvá káva Michal Jirek a dodává, že se obává, co kávě přinese příští rok.

Ačkoli brazilská káva patří spíš k těm levnějším, letos podraží. „Osobně očekávám v průměru o 20 procent vyšší cenu komoditní kávy než v předchozích letech,“ předpokládá Kolský.

Nárůst cen pocítí tedy hlavně odběratelé kávy, jako jsou pražírny a prodejci. „Nakupujeme přes přímé zprostředkovatele nebo od menších dovozců. Dostáváme se k meziročnímu nárůstu cen až o 40 procent,“ říká Jirek.

Mrazy a sucha na plantážích se zatím na ceně šálkové kávy v Česku neodrazily. „V současné situaci je velice těžké cokoliv predikovat, ale průběžně sledujeme vývoj cen a analyzujeme finanční data související jak s cenou kávy na světových burzách, tak i vývojem kurzových rozdílů,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Tchibo Eva Kotýnková.

Spotřebitelé však zdražení kávy pocítí v budoucnu. „Počítám, že tam bude určité zvýšení ceny, ale bude dané především inflací a dalšími vlivy, například problémy v logistice a zdražením dalších služeb nebo vůbec jejich dostupností z důvodu covidu-19,“ říká Kolský. Zdražování kávy podle něj zásadně neovlivní ani podnikání kaváren a ostatních podniků.

Cena suroviny se na výsledné ceně balení kávy podílí jen menšinově. Ceny přepravy, výroby, technologií a práce tento náklad převyšují.
Michal Jirek, ředitel prodejny kávy Čerstvá káva

Jirek si myslí, že by se konzumenti neměli vysokého zdražení příliš obávat. Například u espressa podle něj tvoří samotná surovina pouze deset procent kupní ceny. „Ve skutečnosti se tyto změny do finálních cen balení zrnkové kávy či výsledného šálku promítnou minimálně. Cena suroviny se na výsledné ceně balení kávy podílí jen menšinově. Ceny přepravy, výroby, technologií a práce tento náklad převyšují,“ říká. Krátkodobé výkyvy cen mohou absorbovat také marže obchodníků.

Prudké snížení teplot ničí nejen brazilskou úrodu kávových zrn, ale také cukrové třtiny a citrusů. I těmto plodinám stejně jako kávě hrozí, že se s příchodem dalších mrazů jejich produkce sníží.

Reklama

Doporučované