Hlavní obsah

Rusko bylo spokojeno se summitem v Helsinkách

Foto: Natig Krolik

Donald Trump s ruským prezidentem Putinem na červencovém summitu v Helsinkách (wikimedia.org).

Reklama

Ruská vláda byla spokojená s červencovým summitem s USA, informovala o tom americká televize CNN. Po ideálním průběhu jednání Moskva nečekala nasazení sankcí ze strany Trumpovy vlády.

Článek

Ruské vedení bylo potěšeno průběhem červencového rusko-amerického summitu v Helsinkách, výsledky podle Moskvy předčily očekávání. Uvedla to v pondělí americká televize CNN s odkazem na zjištění západních rozvědek. Kreml prý ale nechápe, proč prezident Donald Trump po summitu nezaujal vůči Rusku vstřícnější postoj.

Trump se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem setkal ve Finsku 16. července. Schůzce dominoval víc než dvouhodinový důvěrný rozhovor, o jehož obsahu dodnes nejsou úplné informace. Státníci hovořili mezi čtyřma očima jen za přítomnosti tlumočníků.

Západní zpravodajské služby podle CNN zjistily, že Rusové si zvlášť pochvalují průběh závěrečné tiskové konference, na níž promluvili Putin i Trump. Americký prezident se na ní s despektem vyjádřil o práci tajných služeb USA a řekl, že ve vztazích vůči Rusku si Spojené státy v minulosti počínaly hloupě.

Po summitu Moskvu údajně zmátlo ohlášení nových protiruských sankcí, jimiž chce Washington Rusko potrestat za údajné zosnování útoku proti dvojímu agentovi Sergeji Skripalovi letos v březnu na jihu Anglie. Sankce, které ministerstvo zahraničí USA oznámilo minulou středu, mají být zavedeny příští týden.

Rusové naopak očekávali, že po summitu se Spojené státy vůči nim budou chovat vstřícněji. Kreml ale podle CNN nebere v úvahu skutečnost, že zásadní vliv na zahraniční politiku USA má Kongres a další politické síly v zemi.

Reklama

Doporučované