Hlavní obsah

Summit znovu na obzoru. Bílý dům odložil rozsáhlé sankce proti KLDR

Summit USA-KLDR je znovu na obzoru.Video: Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Spojené státy chystaly další rozsáhlé sankce proti severokorejskému režimu, nakonec je ale odložily na neurčito. Bílý dům od sankcí ustoupil kvůli chystané schůzce Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Ochlazení vztahů mezi Trumpem a Kimem způsobily slovní útoky Pchjongjangu proti americkému vedení.

Článek

Bílý dům měl v úmyslu vyhlásit v úterý nové rozsáhlé sankce proti Severní Koreji, ale vzhledem k obnoveným nadějím na setkání Donalda Trumpa a Kim Čong-una je odložil na neurčito. Napsal to list The Wall Street Journal. Americký prezident původně summit se severokorejským vůdcem plánovaný na 12. června odvolal, teď o něm ale Washington opět hovoří optimisticky.

Bílý dům měl podle newyorského listu připraveny sankce proti zhruba třiceti subjektům, mezi nimiž byly i ruské a čínské firmy. Sankce byly připraveny v reakci na nedávné slovní útoky Pchjongjangu proti americkému vedení. Právě v reakci na přitvrzení severokorejského slovníku americký prezident svoji schůzku s Kimem minulý týden odvolal.

O možnosti nových sankcí proti KLDR informoval The Wall Street Journal už minulý týden. O sankcích, ale i o možném vojenském zásahu jednala údajně americká Národní bezpečnostní rada (NSC), napsal list bez dalších podrobností.

V úterý s odvoláním na americké vládní zdroje deník uvedl, že cílem sankcí mělo být zablokování finančních toků směřujících do KLDR. Severní Korea je podle Bílého domu stále schopna opatřit si v zámoří finanční prostředky prostřednictvím sítě svých agentů uzavírajících pokoutní obchody. To podkopává snahy USA o co největší izolaci Kima.

Vysoký činitel KLDR míří do USA

Bývalý šéf severokorejské tajné služby Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou, míří přes Peking do Spojených států. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap s tím, že návštěva USA se zřejmě týká přípravy možného setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Agentura Jonhap o cestě Kim Jong-čchola do USA spekulovala již dříve s tím, že by se v americké metropoli měl setkat s ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Taková návštěva by byla dalším důkazem toho, že přípravy na summit pokračují.

V Singapuru by se v úterý měly podle Jonhapu sejít zástupci USA a KLDR, aby před vrcholnou schůzkou projednali otázky bezpečnosti a protokolu. Mezitím také jedná americká delegace se severokorejskou stranou v Pchanmundžomu na hranicích mezi Severní a Jižní Koreou.

Reklama

Doporučované