Hlavní obsah

Šumperk po roce znásobil síť hotspotů k bezplatnému internetu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jeden rok fungování a 100 tisíc navázaných spojení. O bezplatný internet je v Šumperku ohromný zájem, další místa stále přibývají.

Článek

Šumperská radnice pro své obyvatele po roce znásobila síť hotspotů, dík kterým se mohou při pohybu po městě bezplatně připojit k internetu. Službu radnice zavedla loni v srpnu, v centru se tehdy mohli lidé připojit na sedmi místech. Nyní město nabízí obyvatelům a návštěvníkům již téměř tři desítky přípojných bodů na 17 hotspotech, a to na na hodinu denně zdarma, sdělila mluvčí radnice Soňa Singerová. Zájem je velký, za první rok služby bylo zaznamenáno na 100 000 spojení.

Volná síť nese název City - Free; uvedena v život byla během loňského mezinárodního folklorního festivalu, kdy do města míří cizinci z celého světa. Síť vybudoval místní poskytovatel datových služeb na vlastní náklady a na vlastní náklady ji také provozuje. „Začínali jsme se sedmi hotspoty. Ty jsme před rokem umístili v Sadech 1. máje - u sovy v Pavlínině dvoře, u divadla, knihovny Sever, kina Oko, na náměstí Míru a na Točáku,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl (ANO).

Během dalších měsíců přibyla možnost připojení například na hotspotech na Hlavní třídě, u nemocnice, na Bratrušovském koupališti, ve sportovním areálu Benátky, v domě kultury či v prostoru provizorního autobusového nádraží na Fialově ulici.

Provozovatel služby hodlá síť hotspotů stále rozšiřovat. „Zaměřujeme se především na místa, kde je větší koncentrace obyvatel. V plánu máme také pokrýt sportoviště, dětská hřiště a parky. V procesu realizace jsou nyní body na náměstí Republiky, na hřišti v ulici Šumavská nebo ve Smetanových sadech. K bezplatné síti se budou moci připojit i cestující na novém autobusovém nádraží,“ uvedl majitel firmy Jaroslav Hrubý. Zájem obyvatel kvitují i zástupci radnice. „Denně se do sítě připojí stovky uživatelů a zájem stále stoupá. Máme vybraná další místa jako například Tyršův stadion, zimní stadion, park Bohuslava Martinů nebo Jiráskovy sady. Naším cílem je mít v Šumperku aspoň 50 takovýchto bodů. Proto budeme rádi za podněty od občanů, kde bychom mohli další hotspoty umístit,“ doplnil místostarosta Jirgl.

Volná síť má název City - Free a není potřeba žádného hesla. Uživatel pouze do políčka napíše svou e-mailovou adresu. Budováním sítě hotspotů město rozšiřuje „smart“ služby pro místní obyvatele a návštěvníky města. Ve městě už funguje například takzvaná chytrá lavička, která byla nainstalována u šumperského divadla, s možností dobití mobilního telefonu a využít wi-fi připojení.

Reklama

Doporučované