Hlavní obsah

Sváteční zpravodaj s vánočními tipy od Sherlocka

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Milí čtenáři, ​​​​právě otevíráte speciální sváteční vydání našeho zpravodaje. Tentokrát vám nechceme psát o dezinformacích, podvodných e-mailech a falešných zprávách. Jsou Vánoce, a proto bychom vám v tomto vydání chtěli nabídnout samé dobré novinky. Třeba tipy na bezpečnou a pozitivní zábavu na internetu, doporučíme vám také vánoční hoaxy, které o svátcích určitě šířit můžete. V závěru e-mailu můžete navíc získat dárek!

Článek

Vánoční tipy: Co můžeme poslat přátelům namísto řetězových e-mailů?

Řetězové e-maily a hromadné zprávy pro vás můžou být způsobem, jak udržet kontakt s blízkými a pobavit se na internetu. Problém je, že takové zprávy mohou skýtat dezinformační a bezpečnostní rizika, která v našem zpravodaji každý měsíc popisujeme. Rádi bychom vám proto nabídli několik bezpečnějších a zábavných alternativ, které vám zaručí dobrou náladu a s přáteli se o ně můžete bezpečně podělit.

1. Holubí pošta

Holubí pošta je projekt, který založili dva bratři pro svou babičku, aby jí namísto všudypřítomných negativních informací chodily pro změnu dobré zprávy, inspirace a zajímavé tipy ze světa vědy nebo kultury. Přihlásit se můžete zde a několikrát měsíčně vám budou chodit zprávy, u kterých se pobavíte i poučíte.

2. Příroda a zvířátka

Na internetu najdete živé přenosy nejen z politických jednání, ale také třeba z Údolí slonů  v pražské zoo. Podívat se můžete i do africké divočiny nebo do podmořských hlubin. Doporučujeme vám zejména přenos ze záchranné stanice v Makově, kde kamera míří na krmítko pro ptáčky a krmelec. Můžete zde zahlédnout až 52 ptačích druhů, ale občas se objeví i veverka nebo srnky!

3. Politika zábavně

Pokud vás více než příroda baví politika a aktuální dění, zkuste videa od Karla Kováře, známějšího pod přezdívkou Kovy. Možná ho znáte z poslední řady StarDance – proslavil se ale především díky tomu, že dokáže zábavnou formou vysvětlit i složitější témata jako brexit nebo evropské volby. Kovy je mimochodem velmi oblíbený mezi dětmi a mladými lidmi, můžete s ním tedy zabodovat u svých vnoučat!

4. Zábavná videa

Nemusíte se zastavit pouze u Kovyho – na televizeseznam.cz najdete nepřeberné množství dalších pořadů. Doporučujeme například pořad Výleťák, který se vydává po krásách české krajiny, nebo pořad A dost!, kde Jan Tuna testuje kvalitu potravin. Zaujmout by vás mohla také takzvaná Slow TV, pomalá televize. Jak název napovídá, jde o dlouhá videa zachycující zdánlivě všední věc – nejdřív se asi budete nad tímto fenoménem podivovat, ale potom mu přijdete na chuť. Velmi oblíbená je například Mazací tramvaj  a její záběry z ulic Prahy, výhled z vlaku, který projíždí napříč celým Norskem, nebo desetihodinový pohled do hořícího krbu.

5. Kafe s babi, pivo s dědou

Abychom to uzavřeli trochu netradičně: nejlepší je nehledat zábavu na internetu, ale vyrazit ven se svými blízkými – a ideálně k tomu dostat dortík zdarma. Projekt Kafe s babi se snaží zprostředkovat kontakt mezi generacemi. Babičky, dědové a jejich vnoučata můžou vyrazit do svého oblíbeného podniku, kde si popovídají, utuží svůj vztah a podělí se o názory i zkušenosti a k tomu dostanou kávu, dortík, pivo nebo vstupenku zdarma. Zapojené podniky najdete v Praze, Brně, Slaném, Liberci a na mnoha dalších místech po celém Česku – podívejte se zde!

Sherlockův tip: bezpečnostní minimum před odesláním e-mailu

Možná už tušíte, že posílat řetězové zprávy nemusí být vždy úplně bezpečné. Přesto se chcete podělit s přáteli o užitečný tip nebo vtipný obrázek, který vám přišel do e-mailu. Když už opravdu zprávu chcete poslat, co byste měli před odesláním udělat? Nabízíme návod na takové bezpečnostní minimum, díky kterému snížíte riziko zneužití.

1. Smažte předchozí adresy

Ve zprávě často můžete najít adresy lidí, kteří zprávu dostali nebo poslali před vámi. Pomozte jim a před odesláním je smažte! Díky tomu se pak kontakty nemusí dostat do ruky někomu, kdo je zneužije.

2. Využijte Skrytou kopii

Při odesílání využijte nástroj Skryté kopie (může být schovaná pod kolonkou „Komu”). Když vyplníte adresu svého známého právě sem, kontakt zůstane skrytý nejen všem ostatním, kterým zprávu posíláte, ale i dalším lidem, mezi nimiž se bude e-mail případně dál šířit.

3. Ověřujte a doplňte zdroje

Před odesláním si zkontrolujte, jestli zprávu už náhodou nevyvrátila policie nebo se nejedná o zbytečné poplašné informace – podívejte se třeba na stránku hoax.cz. Ideálně také napište do e-mailu, kde jste k informaci přišli nebo na jakou stránku se po rozkliknutí dostanete – ušetříte svým známým obavy z otevírání neznámých a možná nebezpečných stránek.

Vánoční hoaxy - nebojte se šířit!

Obvykle vás v tomto zpravodaji před falešnými zprávami spíše varujeme. Jsou ale Vánoce, které každý rok přinášejí trojici hoaxů, jež radostně šíříme my všichni. Nebojte se a vesele předávejte dalším generacím – i když tentokrát asi hlavně ústně…

1. Mikulášský hoax: „Nezlob, jinak si tě odnese čert!”

2. Vánoční fake news: Dárky nosí Ježíšek

3. Štědrovečerní dezinformace: „Když nebudete celý den jíst, uvidíte zlaté prasátko!”

Na závěr na vás máme otázku: Co v poslední době na internetu nejvíc pobavilo vás? Napište nám do konce prosince v odpovědi na tento e-mail a my jednoho z vás odměníme balíčkem od Seznamu. Budeme se těšit na vaše zprávy!

Přejeme vám klidný závěr roku a hlavně dobrý start do toho nového. Těšíme se na vás v roce 2020!

Vaši Sherloci

Reklama

Doporučované