Hlavní obsah

Svázané ruce, nitrožilní strava. Čína odstavila novinářku z Wu-chanu

Foto: Profimedia.cz

Lidé volají po propuštění vězněné aktivistky Čang Čan.

Reklama

Jako jedna z mnoha cítila povinnost informovat svět o tom, co se děje ve Wu-chanu. A stejně jako o spousty dalších se o ni postaraly čínské úřady. Teď leží občanská novinářka se svázanýma rukama v čínském detenčním centru.

Článek

Z právničiny se na začátku koronavirové pandemie přeorientovala na občanskou novinařinu. Mluvila s místními ve Wu-chanu, shromažďovala informace a publikovala je na internetu. Její práci čínské úřady „ocenily“ půlročním uvězněním. Stejně jako další nevítaně angažovaní lidé skončila v detenčním centru poblíž Šanghaje i 37letá Čang Čan.

Bývalou právničku a občanskou novinářku úřady zavřely v květnu, kdy se dostala do jejich hledáčku za publikování zpráv na sociálních sítích z Wu-chanu. Její aktivitu označily jako „vyvolávání sporů a problémů“. Oficiálně odsouzená byla za šíření nepravdivých informací až minulý měsíc. Mizivá šance na spravedlnost ji nakonec přivedla k drastickému protestu hladovkou.

V úterý ji navštívil její právník. Čang Čan ležela s připoutanýma rukama. Ve středečním příspěvku na svém blogu advokát jménem Čang Kche-kche popsal, že „měla v paži násilně vpravenou hadičku pro výživu a svázané ruce, aby si ji nemohla vytáhnout“.

„Měla na sobě tlusté pyžamo s ovázaným pasem, levou ruku připnutou vpředu a pravou ruku vzadu,“ napsal. „Řekla mi, že nedávno měla zavedenou trubici do žaludku, a protože ji chtěla vytáhnout, přivázali ji. Je neustále trýzněna 24 hodin denně a potřebuje pomoc, bez ní si nedojde ani na toaletu. Kromě bolesti hlavy, závratí a bolesti žaludku se objevila také bolest v ústech a krku. Klidně to může být zánět kvůli zavedení žaludeční sondy,“ napsal na blog Čang Kche-kche. Nejen on, ale i rodina novinářky několikrát naléhala, aby Čang hladovku přerušila. Ta odmítla. Původně prý měla naději v prosincovém odvolacím slyšení, které se ale zjevně konat nebude.

Čang Čan je jedním z případů opakovaně zadržovaných aktivistů. Na základě obdobných provinění úřady Čang zatkly nejdřív v roce 2018, o rok později pak znovu za vyjádření podpory hongkongským aktivistům. Obvinění z šíření nepravdivých zpráv aktivistka popírá. Všechny informace dle slov jejího právníka nashromáždila v rámci rozhovorů s obyvateli Wu-chanu.

Wuchanská černá díra

Za sdílení Číně nepohodlných informací v souvislosti s počátkem pandemie ve Wu-chanu od začátku roku zmizelo hned několik lidí. V lednu se ztratil právník Čchen Čchiou-š'. Jeho místo se pak rozhodl zaujmout Li Ce-chua. Vydržel měsíc. Několik záběrů z ochromených nemoc přímo z Wu-chanu měl zveřejnit Fang Bin. Během jednoho z posledních streamů mu na dveře zaklepala policie. Od té doby ho nikdo neviděl.

Na konci září se pak znovu objevily zprávy o prvním zmizelém - Čchenovi. Víc než půl roku strávil neznámo kde, jeho rodině a přátelům čínské úřady oznámily, že jejich příbuzný musel do karantény. Tím jen zesílilo podezření, že čínská vláda umlčovala novináře a další informátory podávající informace o skutečné situaci ve Wu-chanu, kterou čínská média prezentovala po svém.

Videa z Wu-chanu živě streamoval na YouTube Čchenův přítel a hvězda smíšených bojových umění Sü Siao-tung, podle kterého je nyní Čchen „v dobrém zdravotním stavu“, ale stále zůstává pod dohledem „určitého vládního oddělení“ v Čching-tau v provincii Šan-tung. Poté, co vyšetřování v Číně, Hongkongu a Japonsku neodhalila žádné prohřešky proti vládě, bylo uznáno, že Čchen Čchiou-š' se nesnažil nikoho podněcovat ani nebyl v kontaktu se zámořskými opozičními skupinami. Úřady rozhodly, že „prozatím nebudou zahajovat stíhání“.

O tom, zda je Čchen Čchiou-š' nyní ve vazbě, žije pod dohledem s rodiči, nebo na jiném určeném místě, se informace rozcházejí. Zřejmě jde však o formu utajovaného zadržování lidí, která orgánům umožňuje držet osoby po dobu šesti měsíců bez sdělení konkrétního obvinění.

Zásah čínské vlády proti novinářům, aktivistům a disidentům v oblasti lidských práv se letos podle všeho zhoršil. Ve čtvrtek Čínští obránci lidských práv (CHRD) uvedli, že jen za tento týden úřady stihly zadržet nebo uvrhnout do domácího vězení pět právníků s celými rodinami.

Reklama

Doporučované