Hlavní obsah

Svazková škola Povýmolí vznikne dočasně ve staré škole v Jirnech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Svazková základní škola Povýmolí, která má v následujících letech vzniknout v Úvalech u Prahy, bude od začátku školního roku 2022/2023 působit provizorně v objektu bývalé školy v Jirnech u Prahy.

Článek

Do základní školy začnou chodit žáci první třídy, postupně přibydou další rok druhé a zřejmě i třetí třídy. Samotná škola, na jejíž stavbě se budou podílet i některé okolní obce, by měla vzniknout do tří let.

Škola se měla podle původních plánů začít stavět do konce letošního roku. Přípravu stavby ale zkomplikovalo výběrové řízení na projektanta dokumentace. „Výběrové řízení nám bylo napadeno firmou, která se ho ani neúčastnila,“ řekl starosta Úval Petr Borecký (STAN). Město tak muselo soutěž zrušit, na podzim plánuje vyhlásit novou.

Na stavbě svazkové školy se mají finančně podílet Úvaly, Hradešín, Květnice, Dobročovice a Přišimasy. Původně se projektu účastnily také Zlatá a Sibřina, nakonec ale odstoupily. „S obcemi nevidíme jinou cestu než realizovat svazkovou školu,“ řekl Borecký.

Svazková škola tak začne od září 2022 alespoň provizorně fungovat v Jirnech. „Vznikne tak právnická osoba, která bude mít svého ředitele nebo ředitelku a personál,“ uvedl starosta. Plány na svazkovou školu jinak zůstávají nezměněné, stejně tak její lokalita, škola má být na okraji Úval.

Náklady se v loňském roce odhadovaly na 500 milionů korun, 85 procent měla zaplatit dotace od ministerstva školství. Zbývajících 15 procent nákladů uhradí svazek obcí, které se do projektu zapojily. Jak cenu ovlivní současná situace na stavebním trhu, není zatím jasné.

Škola bude mít místa pro 600 dětí, určena bude primárně pro děti z obcí, které se na projektu finančně podílejí. Pokud bude volná kapacita, mohou do školy chodit i děti z dalších obcí. Budova vyroste na samém okraji Úval směrem na Škvorec. U školní budovy bude také hřiště a sportovní hala, součástí školy bude i jídelna nebo odborné učebny.

Projekt počítá s dopravou ke škole, jezdit sem budou autobusy, zajištěno bude také krátkodobé parkování pro rodiče. Ke škole povedou z okolních obcí cyklostezky, děti tak budou moci jezdit bezpečně i na kole.

Reklama

Související témata:
Jirny

Doporučované