Hlavní obsah

Změny ve školách nemusí do voleb projít. „Je z toho politikum,“ mrzí Plagu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ani na poslední poslanecké schůzi před prázdninami se nehlasovalo o novele zákona o pedagogických pracovnících. Opět na ni nezbyl čas. Poslední možnost je v září nebo na mimořádné schůzi, o které uvažuje opozice.

Článek

Debata o novele zákona o pedagogických pracovnících se po dlouhých měsících scvrkla na v posledních letech tradiční poslanecké handlování o nárůstu platů. Pirátský pozměňovací návrh je chtěl od roku 2023 svázat na úrovni 130 procent průměrné mzdy.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tento bod původně podpořilo hnutí ANO, před posledním a definitivním hlasováním ale klub změnil názor. Na hlasování se však vůbec nedostalo. Paradoxně tak jdou koaliční poslanci proti svému ministrovi Robertu Plagovi a vlastně i premiérovi Andreji Babišovi. Ten se v nové předvolební knize chlubí, že novelu zákona o pedagogických pracovnících jeho hnutí už prosadilo.

„Mrzí mě, že se novela zákona o pedagogických pracovnících stala v předvolebním čase předmětem politické přetahované v rámci Sněmovny. Z dobrého zákona, který řeší kromě jiného například možnost učit lidem s vysokoškolským vzděláním s tím, že si patřičné pedagogické vzdělání do tří let doplní, nebo počítá s podporou začínajících učitelů i s příplatky pro třídní učitele, se tak stalo ryzí politikum,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Vyjma těchto bodů by se díky novele mezi pedagogické pracovníky dostali i školský logoped a sociální pedagog a seznam by byl rozšířen i o školního psychologa a školního speciálního pedagoga. Jinak řečeno by se tak připravilo ukotvení jejich financování ze státního rozpočtu.

„Hodili jsme přes palubu všechny podpůrné pedagogické profese, které novela doplňuje, včetně uvádějícího učitele a systémové podpory začínajících učitelů. Ruku v ruce s projednávaným zákonem systém rozjížděl Národní pedagogický institut. To samozřejmě poběží dál, akorát to učitelům nikdo nezaplatí, takže to jako vždycky budou dělat jen pro dobrou věc,“ říká předsedkyně profesního sdružení pedagogů Učitelská platforma Petra Mazancová.

Hlasování za každou cenu

Poslední řádná schůze Sněmovny bude v září. Ani během ní ale na finální hlasování nemusí dojít. Novela sice nemá podporu koalice, část opozice by ji ale ráda prosadila. V úvahu tak přichází i případná mimořádná schůze Sněmovny s tímto bodem. Stačí, aby takový záměr podpořilo 40 poslanců.

„Předpokládám, že ještě v září nějaká mimořádná schůze bude a my tento bod budeme chtít zařadit,“ říká poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podporu má tento krok nejen u předvolební koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), ale i u Pirátů a Starostů.

„Jsem připraven obejít poslance a svolat klidně i mimořádnou schůzi jen proto, aby se před koncem volebního období o novele hlasovalo, i kdyby měla být zamítnuta hlasy ANO, ČSSD a KSČM,“ plánuje pirátský poslanec a místopředseda školského výboru Lukáš Bartoň.

A zase ty platy…

Původním nejspornějším bodem bylo otevření pedagogické profese pro neučitele. Proti tomu se ohrazovaly původně například i školské odbory, nakonec ale i odboráři novelu podporují.

„Zpočátku jsme byli proti novele, ale postupně se upravila. Řeší i třeba třídnictví nebo nedostatkové podpůrné profese a k tomu i stabilizaci platů učitelů, kteří tak nebudou muset každý rok čekat na jednání o státním rozpočtu,“ říká předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

I tak odboráři ale nepodporují, aby ředitel mohl na dobu tří let přijmout na místo učitele absolventa kteréhokoliv magisterského studijního oboru. Proti tomu je i ČSSD.

„Stanovisko sociální demokracie je jasné. Podporujeme sice navýšení platů pedagogů na 130 procent průměrné mzdy, ale nelíbí se nám to, že by na základních školách mohli působit nekvalifikovaní učitelé,“ říká poslankyně a místopředsedkyně školského výboru Kateřina Valachová (ČSSD). Novelu odmítají také například pedagogické fakulty.

Z pohledu sociálních demokratů totiž nemusí být natolik zásadní zakotvení platů na úrovni 130 procent, protože této hranici se patrně podaří dosáhnout už letos. To ostatně potvrzuje i ministr školství Plaga.

„Bez ohledu na to, jaký bude další osud novely, jsem rád, že učitelé dosáhnou 130 procent platu průměrné mzdy již letos. Je to důležité pro atraktivitu učitelského povolání, a i proto se chci v létě intenzivně věnovat právě projednávání kapitoly školství na rok 2022 s důrazem na další navyšování prostředku na platy pracovníků ve školství,“ dodává Plaga.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by ale schválení novely znamenalo rozvrat veřejných financí. „Pokud by tato novela prošla, je to pro rozpočet zásah více než 30 miliard, a to by znamenalo tak významné škrty, že bychom museli snižovat platy ve veřejné sféře o 15 procent,“ uvedla Schillerová.

S tím ale pedagogové zásadně nesouhlasí. „Pokud paní ministryně uvádí, že navýšení platů učitelů by vedlo ke snížení platů hasičů a policistů o 15 procent, považujeme její výroky za snahu rozeštvat jednotlivé profesní skupiny proti sobě. A to považujeme za nepřípustné,“ dodává Mazancová z Učitelské platformy.

Reklama

Doporučované