Hlavní obsah

Svědectví z demonstrací v Íránu: „Stříleli do lidí, krev byla všude“

Svět bez obalu: „Viděli jsme tu sedm zasažených lidí. Krev byla všude“, říká jedna z protestujících v íránském Teheránu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Íránští občané zvyšují tlak na vedení země. Na internetu se objevují videa, na kterých lidé demonstrují proti režimu a skandují protivládní hesla.

Článek

Nepokoje začaly sílit poté, co íránské ozbrojené síly v sobotu přiznaly, že omylem sestřelily ukrajinské dopravní letadlo.

Protivládní protesty z 11. a 12. ledna byly natočeny v mnoha íránských městech. Obzvláště univerzitní kampusy se staly centry rostoucího hněvu mladých Íránců proti vládě. Policisté se proto rozmístili například v okolí Teheránské univerzity. Během některých dalších protestů v zemi byla slyšet i střelba.

Jak ukazuje jedno z videí, kde policie rozehnala dav lidí v Teheránu. Protestující upozorňují na to, že policisté používají jak střelné zbraně, tak i slzný plyn. „Střílejí na lidi slzný plyn na náměstí Ázádí,“ upozorňuje jedna z demonstrantek. „Smrt diktátorovi!“ křičí dav.

Teheránská policie ale popírá, že by některý z jejich příslušníků střelnou zbraň použil. „Viděli jsme tu sedm zasažených lidí. Krev byla všude,“ oponuje protestující. Další video zřejmě ukazuje krvácející ženu. Lidé okolo ní křičí: „Ó, můj Bože, ona stále krvácí z té rány na noze!“

Video, které je natočené 12. ledna, pak ukazuje demonstranta, který v Teheránu strhává plakát s íránským generálem Solejmáním zabitým v Bagdádu na rozkaz amerického prezidenta Trumpa.

V Teheránu protestující také obcházeli a nešlapali na americké a izraelské vlajky na ulici. To vše svědčí o tom, že se nyní atmosféra v Íránu začíná po smrti Solejmáního měnit a obracet proti současnému režimu.

Reklama

Doporučované