Hlavní obsah

Svědectví z Krymu: Vaří se vám mozek, popisuje mučení proudem novinář

Svět bez obalu: Jako kdyby se mi vařil mozek, popisuje mučení elektrickým proudem ukrajinský novinář.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinský novinář a spolupracovník Rádia Svobodná Evropa Vladyslav Jesypenko byl ruskou kontrarozvědkou zadržen 10. března letošního roku na Krymu.

Článek

Rádio Svobodná Evropa získalo a na začátku září zveřejnilo záběry soudního řízení s novinářem na Ruskem okupovaném Krymu. Vladyslav Jesypenko u něj vypověděl, že byl během výslechů mučen ruskou Federální službou bezpečnosti (FSB). Jde o nástupkyni nechvalně proslulé agentury KGB. „FSB mě vyvlekla z autobusu. Vzali mě do nějaké místnosti. Jeden důstojník mě tam donutil si lehnout na betonovou podlahu. Svlékli mě do naha a na uši mi dali měděné kabely. Snažil jsem se bránit, ale byl jsem nahý a spoutaný. Nemohl jsem dělat nic. Jak jsem ležel na podlaze, zapnuli elektriku. Bylo to tak bolestivé, že jsem měl pocit, jako by se mi vařil mozek a oči by mi měly každou chvíli explodovat. Hodně jsem křičel a prosil je, aby toho nechali, ale oni pokračovali,“ vylíčil novinář.

Podle informací z prokremelských médií byla důvodem jeho zadržení účast na demonstraci, která se konala v Simferopolu u příležitosti 207. výročí úmrtí ukrajinského básníka a myslitele Tarase Ševčenka. Lidskoprávní organizace však mají za to, že skutečným důvodem byla spíše jeho novinářská činnost.

Jesypenkovi byl po celou dobu věznění odepřen kontakt s právníkem. Během této doby se přiznal v ruské státní televizi, že pracoval pro ukrajinskou tajnou službu. Později však uvedl, že toto prohlášení učinil pod nátlakem.

Novinář byl ze spolupráce s ukrajinskou agenturou obviněn, žalobce mu rovněž přiřkl výrobu střelných zbraní a munice. Nyní Jesypenkovi hrozí 18 let vězení.

Novinář všechna obvinění odmítá, označil je za útok na nezávislá média.

„Jesypenko se neprovinil ničím jiným než jen tím, že je novinář. Předtím než byl zadržen, snažil se informovat svět o tom, co se děje na Krymu,“ uvedl v prohlášení prezident Rádia Svobodná Evropa Jamie Fly.

Jesypenkova manželka Kateřina zorganizovala na Ukrajině už několik protestů, na kterých lidé žádali novinářovo propuštění. Svobodu pro reportéra požaduje i Evropská federace novinářů a ukrajinská vláda.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované