Hlavní obsah

„Učil jsem se rytmus.“ Běloruský bubeník skončil na šest let ve vězení

Svět bez obalu: Běloruský bubeník Aljaksej Sančuk byl odsouzen na 6 let do vězení za to, že hrál na loňských demonstracích proti režimu Alexandra Lukašenka.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Bělorusku je podle odhadů EU za mřížemi už více než 650 politických vězňů. Jedním z nich je i Aljaksej Sančuk. Jeho manželka popsala v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa, za co byl vlastně potrestán.

Článek

Vězněný bubeník doprovázel kolegy na loňských demonstracích, na nichž se protestovalo proti znovuzvolení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Policisté jej zatkli spolu s dalšími amatérskými bubeníky ze skupiny „Žádáme, rozejděte se!“ loni v listopadu.

Existuje z toho záznam, na kterém se reportér ptá hudebníka, za co byl právě zatčen. „Dnes? Nemám tušení. Snažili jsme se tu naučit jen nějaký nový rytmus,“ reagoval tehdy Sančuk.

Později, letos před létem, ho soud v Minsku poslal na šest let do vězení. Třicetiletý Sančuk byl odsouzen za „přípravu akcí vážně porušujících veřejný pořádek“ a za vyzývání lidí k účasti na „masových nepokojích“.

Sančukova manželka Hanna nyní v rozhovoru pro RFE/RL uvedla, že její muž byl policií násilím donucen k přiznání. To následně odvysílala státní televize. „Policie vyvíjela nátlak i na mě. Říkali: Uvědomuješ si, že půjdeme i po tobě? Vždyť ses protestů také účastnila. Myslela jsi při tom na své dítě?“

„On ani na ty bubny nehrál,“ říká Hanna Sančuková. „Zajímal se o to a občas chodil na jejich zkoušky, aby si to zkusil, ale říkal, že na to není dost dobrý. Jen se s nimi tak poflakoval. Při jedné ze zkoušek ho pak zatkli. On jim přitom pomáhal jen nosit bicí. Během protestů nikdy nebyl součástí kapely. Kolik jich tam bylo? Třináct až šestnáct. Všechny je odvezli na policejní stanici.“

Někteří hudebníci byli po výslechu propuštěni. Sančuková se s nimi sešla, aby získala alespoň nějaké informace o svém muži.

„Říkali, že ho tam bili a mučili. Když ho viděli, nevypadal dobře. Někteří byli propuštěni okamžitě, jiní byli zadrženi na jeden den a někteří dostali pokutu. Aljaksej dostal patnáctidenní trest, ale ani pak ho z vězení nepustili ven,“ popisuje, co zažívala.

Další členové hudební skupiny pak raději opustili Bělorusko, aby se vyhnuli případnému trestnímu stíhání. „Pokud vím, tak všichni odjeli do zahraničí. Poté, co Aljakseje nepropustili, pochopili, že se něco děje a utekli,“ říká bubeníkova žena.

Říká, že její rodině nabídli další opoziční demonstranti podporu. A na Aljakseje nezapomínají. Na sociálních sítích začali v jeho prospěch zveřejňovat statusy pod heslem „Učil jsem se rytmus“. Nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna 96 uvádí, že další stovky lidí zůstávají v Bělorusku nadále protiprávně zadržovány.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované