Hlavní obsah

Švédská akademie letos kvůli sexuálnímu skandálu neudělí Nobelovu cenu za literaturu

Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Kvůli skandálům spojeným se sexuálním obtěžováním a vynášením jmen laureátů Královská švédská akademie věd udělí Nobelovu cenu za literaturu až v příštím roce. Uvedla to v pátek v tiskovém prohlášení.

Článek

Královská švédská akademie věd v pátek oznámila, že v letošním roce neudělí Nobelovu cenu za literaturu. Reaguje tak na skandál kolem sexuálního obtěžování a vyzrazování jmen laureátů, kvůli němuž akademii opustilo několik členů.

Krizi vyvolal případ manžela jedné ze členek instituce Jeana-Claudea Arnaulta, kterého několik žen koncem loňského roku obvinilo ze sexuálního obtěžování. Podle švédského listu Dagens Nyheter Arnault, který vede stockholmské kulturní středisko, také opakovaně vyzradil jméno laureáta každoročně udělované ceny.

„Považujeme za nutné věnovat čas obnově důvěry veřejnosti v akademii, než bude vyhlášen další laureát,“ vysvětlil rozhodnutí švédské akademie její šéf Anders Olsson v prohlášení. „Toto rozhodnutí jsme přijali s ohledem na předchozí a budoucí držitele Nobelovy ceny za literaturu, s ohledem na Nobelovu nadaci a na širokou veřejnost,“ stojí ve zprávě.

Akademie uvedla, že vyhlášení a předání Nobelovy ceny za literaturu za rok 2018 bude o rok odloženo. V roce 2019 tak budou předány ceny dvě. Posledním rokem, kdy cena nebyla předána, byl válečný rok 1943.

Reklama

Doporučované