Hlavní obsah

Švédsko bude kvůli pátečnímu útoku důslednější ve vyhošťování nežádoucích přistěhovalců

Švédsko chce po útoku změnit svou imigrační politiku. Video: Josef Mačí

 

Reklama

Policie si je jistá, že v pátek útočil 39letý Uzbek, kterému povolení k pobytu propadlo loni v červnu. Švédský imigrační úřad se domnívá, že se počet odmítnutých žadatelů o azyl bude prudce zvyšovat a s ním poroste i kriminalita.

Článek

Po pátečním teroristickém útoku se ve Švédsku rozpoutala diskuse o migrační politice. Útočníkovi, kterým si je nyní jistá i tamní policie, totiž loni v červnu propadlo povolení k pobytu a ze Švédska měl být deportován. Ozvala se řada lidí, včetně politiků, usilující o důsledné vyhošťování osob s odmítnutým povolením k pobytu.

„Jestliže informace, které o tomto muži máme, jsou pravdivé, pak musíme požadovat, aby za to někdo nesl odpovědnost. Především někdo z vlády," řekl předseda pravicově populistické strany Švédští demokraté Jimmie Åkesson.

Odmítnutých žadatelů o azyl s prošlým povolením pobytu žije ve Švédsku asi 12 tisíc. Navíc se podle imigračního úřadu bude jejich počet v příštích letech prudce zvyšovat. Nežádoucích osob by tak mohlo být v roce 2021 až 50 tisíc.

Policie se domnívá, že většina odmítnutých žadatelů se začne živit kriminalitou. Švédové si pamatují případ z roku 2015, kdy odmítnutný žadatel o azyl, eritrejský křesťan Abraham Ukbagabir, k smrti ubodal dva lidi. Předtím, než dostal doživotí, v rozhovorech uváděl, že právě zamítnutné povolení k pobytu ho přimělo vraždit.

Minuta ticha pro oběti

V pondělí uctilo Švédsko minutou ticha památku obětí teroristického útoku. Ceremoniálu se účastnili i příslušníci královské rodiny a vlády.

K útoku došlo v pátek, když 39letý Uzbek Rakhmat Akilov vjel nákladním vozem do davu lidí v centru Stockholmu. Připravil tak o život čtyři lidi - dva Švédy, Belgičana a Brita - a dalších patnáct zranil. Policie jej v sobotu zadržela.

V pondělí šéf švédské policie na tiskové konferenci potvrdil, že mají správnou osobu. V souvislosti s teroristickým útokem zadrželi i další osobu, k ní však zatím nesdělili žádné podrobnosti.

Reklama

Doporučované