Hlavní obsah

Svéráz národního letu. Aeroflot prý pořádá tajné výpravy do Evropy

Foto: Wikimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Ruská letecká společnost Aeroflot zajišťuje civilní zahraniční lety z Moskvy navzdory tomu, že jsou nyní kvůli šíření koronaviru zakázané. Pasažéry vykazuje jako náklad.

Článek

Ruský list Vedomosti napsal, že nejméně od začátku června nabízí ruský Aeroflot lety do Frankfurtu nad Mohanem, Paříže, Londýna, New Yorku, Soulu a Tel Avivu. Používá jednoduchý trik – lety vydává za nákladní, ale v systému si na ně lze koupit letenku, o čemž podle dvou pracovníků Aeroflotu ví i ruská agentura pro civilní letectví Rosaviacija, dodává list.

Aeroflot zpočátku do těchto destinací zajišťoval jeden let týdně, zhruba před čtrnácti dny ale začal do některých zmíněných měst létat dvakrát za týden. Společnost rovněž rozšířila své destinace o Barcelonu, Nice a Řím. Podle serveru Vedomosti mají tyto „tajné“ lety punc exkluzivity. Nikde se na ně neobjevuje reklama a letenky, které jsou několikanásobně dražší než obvykle, si lze rezervovat nejdříve týden před datem odletu, přesto je o ně velký zájem.

Kvůli zavřeným hranicím si letenku do evropských destinací mohou koupit jen občané Evropské unie nebo Rusové, kteří mají trvalý pobyt v některé z evropských zemí, připomíná deník Vedomosti. Zpáteční letenky se neprodávají.

Mezinárodní lety ruská vláda pozastavila kvůli koronavirové pandemii na konci března. Letecké společnosti mohou zajišťovat jen charterové lety, kdy letadla letí prázdná do cílové destinace a zpět přepravují Rusy, kteří uvázli v zahraničí. Lety, jež ale teď nabízí Aeroflot, nejsou charterové, mají stejná čísla jako před pandemií a jsou zajišťovány podle stejného letového řádu.

Představitelé Aeroflotu ani úřadu Rosaviacija na otázky redaktorů listu Vedomosti nereagovali.

Reklama

Doporučované