Hlavní obsah

Svět o teplické kauze: vrchol brutality i spekulace o identitě oběti

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Pomníček, který v Teplicích vznikl na místě policejního zákroku.

Reklama

Sobotní události v severočeských Teplicích, kde v sanitce zemřel muž romského původu, proti kterému zasahovala policie, si všimla řada zahraničních médií. Jejich tón je vesměs kritický.

Článek

Video, na kterém teplická policie zasahuje proti muži romského původu, se v pondělí rozšířilo internetem, zveřejnil ho server Romea. Je na něm vidět policejní zásah proti Romovi Stanislavu Tomášovi, který později zemřel. Na videu je vidět, jak policista dotyčnému muži klečí na krku. Policie ČR ale později oznámila, že muž zemřel na předávkování drogami.

Zpráva v Česku od začátku upozorňovala na podobnosti teplického policejního zásahu s úmrtím Afroameričana George Floyda v americkém Minneapolis. Spojení „český Floyd“ se poté začal objevovat i na zahraničních zpravodajských webech, včetně amerického The Washington Post, britského The Guardian nebo německé Deutsche Welle.

„Vrchol brutality,“ cituje zmíněný německý server romského aktivistu Michala Mižigára, který se vyjádřil pro německou agenturu DPA.

„Česká vláda stojí za kroky policie po zveřejnění videa, na kterém policista klečí na krku muži romského původu, který později zemřel,“ uvádí článek web britské veřejnoprávní televize BBC. „Žádný český Floyd,“ citují také Britové českou policii.

Za českou policii se opravdu postavil jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Britský The Guardian cituje Jozefa Mikera, jednoho z představitelů české romské komunity, který podle deníku uvedl, že Stanislav Tomáš nebyl ten samý muž, který podle záběrů z videa zveřejněného policií, ničil auto.

Policie totiž později v pondělí zveřejnila video, na kterém jsou dva muži, jeden z nich silou buší do stojícího auta, s tím, že se jednalo právě o Stanislava Tomáše. To měl být důvod přivolání policejní hlídky. Miker zřejmě narážel na jednu z domněnek, že by se nemuselo jednat o stejného muže. To se ovšem nepotvrdilo.

Agentura AP informovala o teplických událostech až poté, co se vyjádřila Rada Evropy. Orgán, který má na starosti evropská lidská práva a jejich dodržování, vyzval ve středu k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření Romovy smrti.

Podle Emila Ruffera, českého velvyslance při Radě Evropy, byla výzva zveřejněna na Twitteru tiskového mluvčího Rady Evropy, Daniela Holtagena. „Bez jakékoliv předchozí ingerence Stálé mise Štrasburk,“ píše velvyslanec Ruffer pro Seznam Zprávy. Dodává, že byl tweet následně stažen, „zřejmě z důvodů, že jeho závěry unáhleně implikovaly užití nepřiměřeného policejního násilí bez jakýchkoliv relevantních důkazů“.

České Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že je připraveno v případě poptávky mezinárodních organizací prezentovat zjištění ohledně policejního zásahu v Teplicích i na mezinárodních fórech.

Reklama

Související témata:

Doporučované