Hlavní obsah

Světové mínění o USA kleslo na historické minimum. Příčinou je prezident Trump

Mínění o Spojených státech ve světe je nejhorší v historii.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Mínění o Spojených státech ve světe je nejhorší v historii. K poklesu důvěry dochází od té doby, co je v úřadu Donald Trump. V průzkumu zahrnujícím 25 států jen ve třech došlo ke zlepšení názoru. Větší popularitě se USA těší pouze v Rusku, Izraeli a Keni.

Článek

Například v Kanadě došlo k propadu důvěry o více než 25 procentních bodů. V době Obamova prezidentství mělo pozitivní názor na Spojené státy 65 % Kanaďanů, nyní je to pouze 39 %. Ke srovnatelnému zhoršení došlo i v Mexiku.

V případě Ruska došlo ke zlepšení názoru o 11 procentních bodů. K nárůstu došlo také v Keni a Izraeli, ke kterému je Trumpova politika velmi vstřícná.

K poklesu důvěry dochází od té doby, co je v úřadu amerického prezidenta Donald Trump. V jeho schopnosti nemá podle stejného výzkumu důvěru 70 % dotázaných. Větší přízni se tak těší i ruský prezident Vladimír Putin a čínský prezident Si Ťin-pching.

Například v Německu chová vůči Trumpovi důvěru jen deset procent obyvatel a vůči USA 30 procent. Obamovi přitom po většinu jeho funkčních období věřilo přes 85 procent Němců. Podobně nízké důvěře se Donald Trump těší ve Francii, kde ji má jen devět procent občanů. Nejnižší je však v Mexiku, kde má v amerického prezidenta důvěru jen šest procent lidí.

Mnoho lidí ve většině zkoumaných zemí uvedlo, že zájmy jejich států jsou v zahraničněpolitických rozhodnutích USA zohledňovány méně než dříve. Zároveň se také domnívá, že Spojené státy dělají méně pro řešení globálních problémů. Víra v to, že USA respektují individuální svobody, rovněž klesla. Má ji už jen menšina lidí v Německu, Francii i Británii.

Reklama

Související témata:

Doporučované