Hlavní obsah

Světový obchod výrazně ožil, zřejmě ho ale čeká další zpomalení

Foto: Shutterstock.com

Nejistota kolem budoucího vývoje obchodu podle WTO zůstává vysoká. Ilustrační foto.

Reklama

Světový obchod se podle Světové obchodní organizace poměrně otřepal z následků koronaviru. Riziko zpomalení je však stále vysoké. Naději může přinést pokrok při vývoji vakcíny.

Článek

Světový obchod se ve třetím čtvrtletí výrazně zotavil z útlumu způsobeného pandemií covidu-19, v závěru roku ale jeho růst pravděpodobně zpomalí. Vyplývá to z ukazatele Světové obchodní organizace (WTO), který sleduje vývoj globálního obchodu se zbožím. Uvedla to v pátek agentura Reuters.

Hodnota ukazatele podle WTO vystoupila na 100,7 bodu, když se v srpnu propadla na rekordní minimum 84,5 bodu.

„Nejnovější hodnota indexu naznačuje silné oživení obchodu ve třetím čtvrtletí, a to díky zmírnění restrikcí. Ve čtvrtém čtvrtletí však růst pravděpodobně zpomalí, protože odložená poptávka je už vyčerpána a doplňování zásob dokončeno,“ uvedla organizace.

Nejistota kolem budoucího vývoje obchodu podle WTO zůstává vysoká. „Evropa a Severní Amerika už zažívají druhou vlnu covidu-19, což vede k obnovování restrikcí, které by mohlo odstartovat další kolo uzavírání podniků a finanční tísně,“ uvedla organizace.

„Příznivější zprávou je avizovaný pokrok při vývoji vakcíny, zatím však není známo, kdy a jak může být vakcína nasazena,“ dodala WTO.

Reklama

Doporučované