Hlavní obsah

Světoznámého genetika Mendela připomene na opraveném náměstí nová socha

Foto: Seznam Zprávy

Část trolejového vedení a stožárů bude odstraněna, čímž se vytvoří místo, kde bude umístěna nová socha. Takto má část náměstí po přestavbě vypadat.

Reklama

Více zeleně, bezbariérový přístup a celkově příjemnější prostředí má po úpravách nabídnout Mendlovo náměstí v Brně. Prostor ozdobí i socha světoznámého genetika Johanna Gregora Mendela. Její podoba vzejde ze soutěže.

Článek

Johann Gregor Mendel byl přírodovědec, zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti. Působil jako mnich a později opat augustiniánského kláštera na Starém Brně.

Úpravy náměstí, které nese jeho jméno, chce Brno dokončit do dvou let, aby se znovuotevření plochy krylo s 200. výročím jeho narození, které nastane 20. července 2022. „Studie přesunuje některé stožáry trakčního vedení trolejbusů a slučuje je s lampami veřejného osvětlení. Tím, že část trolejového vedení a stožárů bude odstraněna, se vytvoří místo, kde bude umístěna nová socha, jež bude tuto brněnskou osobnost připomínat. Vlastní řešení výtvarného díla a blízkého okolí bude dáno soutěží,“ uvedl Filip Chvátal, radní pro územní plánování.

Foto: město Brno

Díky tomu, že se při rekonstrukci horkovodu změní jeho trasa, bude možné vysadit tady nové stromy a rozšířit plochy zeleně.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové je Mendlovo náměstí dlouhodobě místem, které Brňané kritizují. „Do budoucna plánujeme kompletní přestavbu, ale než k ní dojde, chceme ze současného stavu vytěžit maximum a vytvořit tu pro tisíce lidí, kteří tudy denně projdou, příjemnější zónu,“ řekla.

První náměstek Petr Hladík podotknul, že cílem je uspořádat dopravu i technické prvky tak, aby vzniklo více prostoru pro pěší, aby bylo náměstí bez bariér a došlo ke kultivaci prodejních míst. „Díky tomu, že se při rekonstrukci horkovodu změní jeho trasa, bude možné vysadit tu nové stromy a rozšířit plochy zeleně. S tím souvisí také hospodaření s dešťovou vodou, které návrh obsahuje a které bude v dalších fázích ještě rozpracováno,“ doplnil Hladík.

Volnější pravidla pro společenský život.

Studii přestavby připravila Kancelář architekta města. „Brňané na zlepšení stavu náměstí čekají desítky let, proto jsme navrhli částečné úpravy, díky kterým bude místo příjemnější a nabídne také důstojný prostor pro oslavu významného výročí otce moderní genetiky,“ dodal ředitel Kanceláře architekta města Michal Sedláček.

Předběžné náklady vyčíslilo Brno na 42 milionů korun. Suma zahrnuje nový mobiliář, předláždění povrchů, prodejní stánky i sadové úpravy.

Reklama

Doporučované