Hlavní obsah

Svrčinová neřekla, zda zůstane v čele boje s covidem. Přihlášky už se zavírají

Foto: vláda.cz

Pavla Svrčinová z pověření vykonává funkci hlavní hygieničky od března, kdy nahradila Jarmilu Rážovou.

Reklama

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová odmítá sdělit, zda se přihlásila do výběrového řízení na post, který nyní z pověření vykonává. Kandidát, který z řízení vzejde, se má funkce ujmout od srpna.

Článek

Seznam Zprávy se Pavly Svrčinové na její zájem o další vykonávání funkce ptaly při páteční akci Ministerstva zdravotnictví k představení aplikace čTečka. Na dotaz, zda přihlášku podala, ale odpověděla vyhýbavě.

„Nezlobte se, to je dost osobní otázka,“ odvětila s tím, že nechce odpovědět. „Pro mě je to velká výzva a uvidím, jestli to zvládnu,“ dodala na otázku, jestli ji práce baví.

Zájemci, kteří by chtěli vykonávat post hlavního hygienika, se mohou hlásit do páteční půlnoci. Hlavní hygienik je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví. Aktuální šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) ale nemá o průběhu výběrového řízení informace.

„Zcela upřímně nevím, kolik je tam přihlášek, a skutečně bych to ani vědět neměl. Probíhá to mimo Ministerstvo zdravotnictví,“ odpověděl redakci. Výběrové řízení vyhlásilo ministerstvo před měsícem. Úřad předpokládá, že nový hygienik či hygienička by se ujal funkce v srpnu.

Svrčinová se ke svému pokračování na ministerstvu odmítá jednoznačně vyjádřit dlouhodobě. Před necelými dvěma týdny se odpovědi vyhnula i při rozhovoru v České televizi.

„Termín přihlášek je až příští týden. Je mi jasné, že nějaká kontinuita by měla být zachována. Pořád ještě zvažuji, jestli mám hygienické službě co nabídnout, protože jsem jediný pracovník, který poznal i jiné struktury,“ odpověděla. Ministr prý nenaznačil, že by o její služby již neměl zájem.

„Přece jen jsem vyšší věková kategorie a musím zvážit všechny aspekty. Na druhou stranu vím, že nějaká kontinuita by měla být a že asi mám co nabídnout, protože znám kontrolní systémy vlastně na celém světě i v Evropské unii,“ dodala sedmapadesátiletá hygienička.

Kolaps při jednání

Pavla Svrčinová je pověřena vykonáváním funkce od poloviny března. Tehdy nahradila Jarmilu Rážovou, kterou odvolal tehdejší ministr Jan Blatný (za ANO). Důvody tehdy odmítal komentovat.

Pozice hlavního hygienika je zároveň služebním místem, proto bylo podle služebního zákona nutné výběrové řízení vyhlásit. Svrčinová předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, pracovala také při Evropské komisi nebo na Ostravské univerzitě.

Hlavní hygienička je spolu s ministrem zdravotnictví klíčový člověk pro řízení boje s epidemií. A to zejména poté, co přestal platit nouzový stav. Účastní se i některých jednání vlády. Při jednom z nich začátkem dubna Svrčinová zkolabovala. Během několika dní se však do práce vrátila s tím, že nešlo o žádné závažné zdravotní potíže.

Reklama

Doporučované