Hlavní obsah

Švýcarská policie se vložila do případu Babiše juniora

Foto: Repro: Z Facebooku Andreje Babiše

Andrej Babiš mladší při „dovolené“ na Krymu. Snímek zveřejnil na svém facebookovém účtu premiér Babiš, juniorův otec.

Reklama

Andrej Babiš mladší, který má švýcarské občanství, svěřil loni na podzim reportérům Seznamu, že byl proti své vůli zavlečen na Ruskem anektovaný Krym. Teď chce s novináři mluvit tamní policie.

Článek

Čtyři měsíce poté, co redakce Seznamu zveřejnila třaskavou reportáž se synem českého premiéra, se případem začala zabývat švýcarská policie.

Dopisem se obrátila na autory Zvláštního vyšetřování, reportéry Sabinu Slonkovou a Jiřího Kubíka. Právě v jejich pořadu syn premiéra řekl, že byl kvůli vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo nedobrovolně odvezen na Ruskem okupovaný Krym. Důvod? Aby jako jeden z obviněných v kauze zmizel z dosahu českých úřadů. Sdělil rovněž, že i když se obrátil na policii, jeho únos nikdo nevyšetřoval.

Česká policie se začala možným zavlečením do ciziny zabývat až po odvysílání reportáže. Okolnosti jejího vzniku teď zajímají i Švýcary. Šestatřicetiletý syn českého premiéra je švýcarským občanem a se svou matkou Beatrice Babišovou trvale žije v Ženevě.

„Naši reportéři jsou připraveni švýcarské policii poskytnout informace, které potřebuje. Jen jsme se z časových důvodů omluvili z osobního svědectví v Ženevě. Sabina Slonková a Jiří Kubík jsou švýcarským úřadům k dispozici v České republice, tedy cestou právní pomoci,“ říká šéfredaktor zpravodajství Seznam Zprávy Jakub Unger.

V dopise už není konkrétně řečeno, co přesně švýcarskou policii zajímá. Možná je tak i jiná linka případu – prověřování trestního oznámení na novináře, které na podzim avizoval český premiér. „Právě dnes právní zástupce mojí bývalé manželky a mého syna Andreje Babiše podal trestní oznámení na redaktory Seznamu paní Slonkovou a pana Kubíka za porušení švýcarských zákonů. A podal to hlavnímu prokurátorovi,“ řekl tehdy premiér serveru Blesk.cz s tím, že nezná přesnou právní kvalifikaci, ale hodlá napadnout natáčení svého syna na skrytou kameru.

Andrej Babiš mladší byl o natáčení spraven ještě před odvysíláním pořadu a neměl námitek.

Nadto: „S ohledem na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva a i bez znalosti detailů práva Švýcarské republiky soudím, že reportéři jednali v mezích práva,“ říká právník Tomáš Sokol.

Natáčení výpovědi svědků skrytou kamerou ve veřejném zájmu, tedy v případech, kdy novináři nemají možnost získat klíčové svědectví týkající se důležité záležitosti jiným způsobem, posvětil už před třemi lety Evropský soud pro lidská práva. V únoru 2015 zrušil pokuty pro čtyři novináře, které jim uložil švýcarský soud za použití skryté kamery při reportáži o klamání zákázníků pojišťovacími agenty.

Výpověď Andreje Babiše ml., kterou zachytila skrytá kamera v pořadu Zvláštní vyšetřování, byla důležitá pro policejní vyšetřování případu možného zavlečení do zahraničí. Premiérův syn se obrátil na českou policii už loni v lednu mailem, v němž napsal, že je nedobrovolně na Ukrajině kvůli případu Čapího hnízda, policisté ale na základě mailu ani nezahájili vyšetřování.

Teprve po reportáži Seznamu, v níž Babiš mladší mluvil o tom, že jej na Krym a na Ukrajinu odvezl řidič Agrofertu Petr Protopopov, nařídil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyšetřování pod dozorem státního zástupce. Tento týden v rozhovoru v pořadu Výzva Pavel Zeman oznámil, že výsledky vyšetřování očekává letos v červnu.

Premiérův syn Andrej loni v listopadu v rozhovoru s reportéry uvedl, že jej otec poslal v době vrcholícího vyšetřování trestní kauzy Čapí hnízdo do zahraničí. „Můj otec chtěl, abych zmizel,“ uvedl doslova Andrej Babiš mladší.

K samotné kauze Čapí hnízdo pak reportérům sdělil: „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji.“

Znovu vám nabízíme celý pořad Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Česká policie se Andreje Babiše mladšího snažila neúspěšně vyslechnout více než rok, nedokázala se s ním však spojit.

Do kauzy Čapí hnízdo jej původně zatáhl jeho vlastní otec premiér, když ve Sněmovně před lety oznámil, že farmu v době přidělení padesátimilionové dotace z evropských fondů vlastnily právě jeho děti. Andrej Babiš mladší následně skončil s obviněním z dotačního podvodu. Policie je přitom přesvědčena, že jen sehrál roli bílého koně, aby farma dosáhla na dotaci.

Po zveřejnění reportáže na Seznamu loni v listopadu syn Andreje Babiše reportérům poděkoval a požádal je o zprostředkování kontaktu na českou policii, která začala znovu prověřovat okolnosti jeho pobytu na Krymu.

„Můj otec lže… Chci vypovídat o svém únosu,“ přišlo reportérům z jeho mailu. Následně jej ve Švýcarsku navštívil jeho otec premiér a Andrej Babiš mladší se odmlčel.

Podezření z únosu a ukrývání premiérova syna před policií české úřady ani po čtvrt roce ještě nevyřešily.

Policie Andreje Babiše mladšího dodnes nevyslechla. Žádosti o právní pomoc ve Švýcarsku – jak o výslech, tak o zdravotní přezkum – zatím žádné výsledky také nepřinesly. „Nikdo jej nekontaktoval,“ tvrdí Petr Topinka, nový právník Andreje Babiše mladšího.

Reklama

Doporučované