Hlavní obsah

Sysli z Mladé Boleslavi poputují do Kolína i Loděnic

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zhruba čtyři desítky syslů z mladoboleslavské lokality na Radouči poputují do méně početných syslích lokalit v Kolíně a Loděnicích na Berounsku.

Článek

Nejenže se tím zvýší početnost tamějších kolonií, ale také posílí genofond v izolovaných lokalitách, uvedl mladoboleslavský magistrát na svém webu.

Pracovníci Agentury ochrany přírody ČR pochytali sysly v Mladé Boleslavi dnes dopoledne. „Smyslem této akce je pochytat sysly, kteří poslouží k posílení nových lokalit,“ řekla Tereza Brzobohatá z Agentury ochrany přírody a krajiny. Sysli z Mladé Boleslavi poputují do evropsky významné lokality v Kolíně na letišti, kde jich skončí 20. Druhá polovina se přesune do přírodní památky Syslí louky u Loděnice. „Kde jsme zaznamenali velký pokles počtu syslů,“ řekla Brzobohatá.

Mladoboleslavská kolonie syslů patří mezi nejpočetnější v celé ČR. Tím, že je zde lidé chodí ve velkém krmit, jejich populační boom není úplně přirozený, a odchyt tedy slouží i k odlehčení celé oblasti. Podle sčítání agentury žilo v roce 2020 na Radouči kolem 1500 syslů obecných. Letos sice již skončil monitoring, ale odhad početnosti zdejší kolonie bude hotov až na konci sezony.

Ochranáři chytali sysly do speciálních odchytových klecí s umístěným kusem jablka, za kterým sysli velmi rychle sami přijdou. Po odchytu je pracovníci agentury zvážili, určili jejich pohlaví a přemístili do speciální přepravky se senem a potravou a přepážkami pro každého transportovaného jedince zvlášť.

Na Radouči byly nově instalovány informační cedule, v létě zde o víkendech působí také takzvané syslí hlídky. Jak dobrovolníci ze syslích hlídek, tak informační cedule vysvětlují lidem, aby sysly nekrmili. Přemíra potravy je pro sysly většinou navíc nevhodná a způsobuje, že se sem stahují i potkani a další sběrači často již kazících se potravin. Nabídka nepřirozené potravy přispívá také ke ztrátě přirozené plachosti syslů, kteří se pak stávají snadnější kořistí pro různé zvířecí predátory.

Reklama

Související témata:

Doporučované